Последни новиниСвят

Наемите в Берлин отново поскъпват – съдът отмени „тавана” им

Наемателите могат да бъдат принудени да плащат със задна дата разликата в цената

Лоша новина за жителите на Берлин – Конституционният съд определи като незаконен „таванът” на наемите, който влезе в сила в немската столица миналата година. Тогава наемодателите бяха принудени да намалят наемите на повече от 300 000 домакинства, а също така и наложи „замразяването” им за срок от 5 години. Едва след 2025 г. цените им можеха да се покачват, при това с до 1,3% на годишна база спрямо инфлацията – мярка, която засягаше над милион и половина домакинства. Решението на местната власт обаче беше атакувано в съда и сега магистратите постановиха, че то противоречи на Конституцията и следователно е невалидно. В мотивите си те посочват, че ценообразуването може да се прилага от федералното правителство, но не и от регионалната власт.

След решението на Конституционния съд наемите в Берлин не само могат да бъдат увеличавани отново, но също така наемателите ще бъдат принудени да заплатят разликата в цената на имота за въпросните месеци – собствениците ще си потърсят от тях парите, които са „пропуснати ползи” за периода на замразяването. От Асоциацията на наемателите в Берлин предупреждават, че цялата сума трябва да бъде платена в 14-дневен срок след уведомителното писмо от собственика. В противен случай има опасност договорът за наема да бъде незабавно прекратен – без предизвестие. Съветът към наемателите в затруднено финансово положение е да се свържат със собственика и да помолят за разсрочено плащане на задълженията – но и това не е гаранция, че ще получат подобна възможност за погасяване на дълговете.

Само няколко часа след обявяването на решението на съда хиляди берлинчани се събраха на протестно шествие. Недоволните от падането на „тавана” върху наемите започнаха да събират подписи с искането да бъде върнато решението на местния парламент – и дори да бъде въведено на територията на цяла Германия. То беше опит да се спре нерегламентираното поскъпване на имотите в мегаполиса, чиито цени се удвоиха през последните години. Проблемът с наемите е особено тежък за Берлин, защото едва 18% от 4-милионното му население притежава собствен дом, докато са под наем. Целта беше и да се насърчи строителството на нови жилищни сгради, тъй като въпросният „таван” не се отнасяше за построените след 2014 г.

Вечерен час в Берлин: без посещения между 21 и 5 ч

Подобни статии

Back to top button