ГабровоПоследни новини

Осъдиха четирима, измамили полусляп старец, че прехвърля земите си на внук в Швейцария

Делото „митарства“ близо 6 години между инстанциите, вероятно ще има и още обжалвания

Районният съд в Габрово постанови нова присъда по нашумяло дело за измама със земеделски земи, което се върти по инстанциите вече шеста година. С решение от 5 април т. г. четирима мъже от Габрово бяха осъдени за ограбването на възрастен полусляп човек, който им прехвърлил собствените си земи в Свищовско, мислейки, че ги дарява на внука си в Швейцария. За жалост, той не дочака ни едно от решенията на съда… Почина, а делото заведоха наследниците му.

Четиримата осъдени са М. В. и А. М. (и двамата рецидивисти) Р. Г. и Г. М.  Според съда те са действали „след предварителен сговор по между си с цел да набавят за себе си и за подсъдимия Г. М. имотна облага“. Последният трябвало да добие собствеността върху апетитните имоти, намиращи се в свищовското село Алеково. Оценката им надхвърля 20 000 лева – нива с площ 13, 500 декара, нива с площ 9, 998 декара и лозе с площ 1 декар. Собственикът им дълго живял в Габрово, но след като се пенсионирал, се прибрал в родното си свищовско село, където го намерили измамниците.

Малко преди това, в началото на септември 2015 г., четиримата научили от „услужливи“ хора, че дядото от Алеково има хубави имоти и внук, живеещ чак в Швейцария. Възрастният мъж имал слабо зрение и според прокуратурата  не можел „да възприема нормално околната среда“. Не чувал и добре, което било добре дошло за измамниците.

На 7 септември 2015 г. четиримата отишли с лек автомобил в с. Алеково. Срещнали се с дядото и му казали, че ги изпраща внукът му Георги от Швейцария, който поръчал да тръгне с тях. Човекът се доверил и се качил в автомобила им за Габрово. Измамниците му дали „да говори по телефона, като го заблудили, че разговаря с внука си, който настоял да подпише всички документи, свързани с разпоредителни действия със земите му, които му дадат“, пише в обвинителния акт. На следващият ден го закарали при нотариус в Габрово. „Въпреки, че нямал никакво намерение да продава или да се разпорежда по друг начин с имотите си, заблуден от разговора с мнимия си внук, възрастният мъж положил пред нотариуса отпечатък от палеца си в пълномощно, с което упълномощил обвиняемия Р. Г. да извършва всякакви разпоредителни сделки с имотите му. Въз основа на това упълномощаване, четиримата се снабдили с необходимите документи за имотите на и прехвърлили собствеността им.“

Разплитането на измамата отнело доста време, но възмездието вече щеше да е факт, ако не беше отменена първата присъда на Районния съд в Габрово. Тя беше произнесена на 17 януари 2020 г., но при обжалване в Окръжния съд, бе отменена и делото беше върнато за ново разглеждане. Така се стигна до присъдата отпреди десетина дни. Рецидивистите А.М. и М.И. бяха осъдени на по четири години лишаване от свобода, но на А.М. наказанието беше увеличено с още една година, заради стари и нови прегрешения.

На подсъдимия Г. М. бе определено наказание от три години лишаване от свобода, условно, с пет години изпитателен срок. А Р. Г. бе осъден на две години лишаване от свобода, също условно, с пег години изпитателен срок.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Окръжния съд в Габрово.

 

Съдят земеделски производител, фалшифицирал подписи за европейски пари

Подобни статии

Back to top button