Последни новиниСвят

Бундестагът върна „аварийните спирачки” заради COVID-19

Така може да бъде въведен нов локдаун на национално ниво

Заради растящия брой новозаразени в Германия немското правителство реши да удължи „извънредната епидемична обстановка”, първоначално за 3 месеца. Решението на Бундестага дава възможност на централната власт да прилага т.нар. „аварийни спирачки” в национален мащаб, както стана през април. Заради силното местно самоуправление в страната отделните федерални провинции прилагат различни ограничения и облекчения, което наложи законови изменения, въвеждащи еднакви правила навсякъде в извънредна ситуация: като носенето на медицински маски, налагането на полицейски час, преминаването към изцяло дистанционно обучение за ученици и студенти…

ЛокдаунСегашното решение на федералното правителство отваря възможността за връщането на такива навсякъде в страната и съответно нов локдаун, ако броят на инфекциите продължи да се увеличава. То ще важи до ноември и ще отпадне в случай, че не бъде отново гласувано – вече от новия кабинет на Германия след изборите през септември. В настоящия си вид то получи подкрепата на управляващата коалиция от консерватори и социалисти (общо 325 депутати), докато опозицията гласува против (253).

Именно пренареждането на силите след изборите и очакваното правителство в напълно различен състав може да промени това. При настоящия вот в Бундестага против се обявиха Зелените, които се очаква да бъдат първа сила на изборите през септември. Основният противник на мерките срещу КОВИД-19 генерално пък си остава националистическата фракция „Алтернатива за Германия”.

Четвъртата вълна на пандемията от КОВИД-19 започна в Германия

Подобни статии

Back to top button