БългарияГорещи новини

Българите в Берлин: машинно гласуване и подкрепа за ПП-ДБ

Какво показват резултатите от вота на 2 април в немската столица?

Коалицията между Продължаваме промяната и Демократична България е събрала най-много от гласовете на българите в Берлин, показват данните от секционните протоколи. Действителните гласове за десните са общо 1 247, като повечето от подкрепилите ги са избрали машинното гласуване (въпреки че то беше възможно само в три от петте разкрити секции).

Далеч на второ място с тройно по-малко избиратели се нарежда „Възраждане” – проруската формация на Костадинов е подкрепена от 410 българи, гласували в Берлин. На трето място е ГЕРБ-СДС със 169 действителни бюлетини. Най-големият губещ от парламентарно представените партии е БСП – тя получава подкрепата на едва 36 сънародници, като е изпреварена дори от Има такъв народ (за формацията на Слави Трифонов са гласували 85 души). Традиционно слабо е представянето и на последния участник в следващото Народно събрание – на 2 април ДПС е била подкрепена от 41 сънародници.

На извънредния парламентарен вот избирателите в Берлин имаха възможност да гласуват машинно в три от петте разкрити секции. Повечето от упражнилите правото си на глас избраха именно този вариант – 976 души. Хартиена бюлетина са използвали общо 721 гласоподаватели, но от тях 32 бюлетини са невалидни, отчитат от ЦИК. Към тях се прибавят и още 5 недействителни гласа от останалите две секции в немската столица.

 

Със заявление за гласуване в чужбина: повече секции и по-малко чакане

 

Подобни статии

Back to top button