Последни новиниСвят

Задължителните ваксинации са законни, постанови Съдът по правата на човека

Решението на магистратите може да се използва при борбата с COVID-19 чрез задължителни имунизации

Задължителните ваксинации са законни и могат да се прилагат в демократичните общества – това постанови Европейският съд по правата на човека след разглеждането на жалба от Чехия относно задължителната имунизация на деца. „Тези мерки могат да се разглеждат като необходими в демократичните общества”, се посочва в мотивите на съда в Страсбург.

Жалбата беше заведена от родители, които отказали да ваксинират децата си и в последствие били глобени, а на децата им е бил отказан достъп до детски градини. Според решението на съда в Страсбург няма нарушение на Европейската конвенция за правата на човека, а чешките здравни власти действат в съответствие с „най-добрия интерес“ за децата, като ги защитават от сериозни заболявания чрез ваксинация или по силата на групов имунитет.

Въпреки че решението не е свързано пряко с ваксинацията срещу COVID-19, експертите смятат, че то може да породи правни последици и в тази част. Това решение „засилва възможността за задължителна ваксинация в условията на настоящата епидемия от корона вирус“, коментира пред „Франс прес” Никола Хервиу, правен експерт, специализирал в Европейският съд по правата на човека.

 

От 15 юни пътуваме в ЕС със здравен сертификат

Подобни статии

Back to top button