ГабровоПоследни новини

Съдят земеделски производител, фалшифицирал подписи за европейски пари

60-годишният С. С. от Габрово съставил десет договора за наем на земеделски земи в селата Гарван и Поповци, имитирайки подписите на собствениците им

Шейсетгодишен земеделски производител от Габрово отива на съд, защото се опитал чрез неверни сведения да получи пари от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и националния бюджет на Република България.

Обвинителният му акт е вече в съда, съобщиха на 7 април т. г. от Окръжна прокуратура-Габрово. Мъжът, с инициали С. С., ще се изправи пред Окръжния съд в Габрово по обвинение за представяне на „неверни сведения към заявления за подпомагане по схеми и мерки за директни плащания за кампании 2018 г. и 2019 г.“, финансирани с европейски и български пари.

„Обвиняемият С. С. бил регистриран като земеделски производител. В периода от 10 юли 2017 г. до 5 юни 2018 г. той съставил общо десет  неистински частни документи – договори за наем на земеделски земи, находящи се в землището на с. Гарван и с. Поповци, община Габрово, в които посочил, че е наемател като лично изпълнил (имитирал) подписите на наемодателите.

В периода от 5 април 2018 г. до 15 май 2019 г., за кампании 2018 г. и 2019 г., в заявления за подпомагане, в приложените към заявленията таблици и в карти на блокове за земеделско стопанство, С. С представил неверни сведения пред Общинска служба „Земеделие“ – Габрово за използваните от него парцели, с което целял да получи парични средства във вид на безвъзмездна помощ.“

Според прокуратурата тези деяния са в обсега на чл. 248 а ал. 2 от Наказателния кодекс, а той наказва виновните в деклариране  на неверни сведения, за да бъдат получени средства от фондове на Европейския съюз и на българската държава. Ако се докаже, че С. С. е виновен в това продължавано престъпление, заплашва го лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 5000 лева.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжния съд в Габрово.

 

Подобни статии

Back to top button