БългарияПоследни новини

„Ако в България се гласуваше с такива перипетии, както е чужбина, активността нямаше да има и 10%”

Мнението на Боян Юруков относно резултатите от вота и последвалите коментари

Огромна част от коментарите за гласуващите в чужбина българи са изключително грозни, написа в профила си във Фейсбук Боян Юруков, наблюдател на изборния процес и създател на платформата Glasuvam.org. Повод за това станаха именно коментарите в социалните мрежи за резултатите от вота на сънародниците ни зад граница, най-вече относно подкрепата за „Има такъв народ” на Слави Трифонов. Публикуваме становището на Юруков по този въпрос (заглавието е на редакцията).

„Намирам огромна част от коментарите за гласуващите в чужбина за изключително грозни и незаслужаващи отговор по същество. Ще добавя само няколко важни точки:

Има големи заблуди за демографията в чужбина. В огромна степен т.н. „теч на мозъци“ е мит, защото хора с всякакви нужди и проблеми заминават. Всъщност, емиграцията в бедните региони е много по-голяма от средната. От там и огромна част от ромското население, което често се коментира язвително покрай вота, не е в България. В Германия, например, едва 17% от българите са с висше образование, а още толкова са само с основно или без.

Ако в България се гласуваше с такива перипетии, както е чужбина, активността нямаше да има и 10%. Много малко хора ще се навият да пътуват по час и да чакат три часа пред секция. Дори с тези усилия и рекорден брой секции, е физически невъзможно повече от 20% от българите зад граница с право на глас да го упражнят. Просто са далеч от секциите или капацитетът им е малък. Затова гласуването през интернет е толкова важно. Важно е и за многото в България с физически ограничения, а както видяхме ясно на този вот – затворените вкъщи по други причини.

Най-вече заради изброеното, неоснователни са очакванията, че гласовете от чужбина ще променят драстично избора на който и да е вот. Необяснимо е разочарованието и са обидни коментарите, след като не се получава резултат, който някой е решил за „интелигентния избор“. Всеки има различни приоритети, желания, интереси и преценка за хората. Защото независимо от програми и дискусии, повечето гласуват за лице и характер. Няколко хомофобски или расистки подхвърляния, например, имат повече ефект от всички прокламации.

Това, което ясно виждаме в чужбина обаче, е липса на контролиран вот. Няма ги зависимостите в България, няма ги местните велможи, които с покровителството на ЦИК преразпределят гласовете, няма ги купените комисии, няма ги дори толкова драстичните грешки в протоколите.

Вотът в чужбина (извън Турция, където винаги е специален случай) отразява в голяма степен как ще изглеждат резултатите, ако имахме работеща прокуратура, ниска корупция и кражби в еврофондовете и съответно почти никакви местни зависимости и контролиран вот.

От там нататък изводите защо би се случва този резултат следва да си ги направим ние. Паралелно с това трябва да работим за разбиването на тези зависимости, което отново минава през работеща прокуратура и съдебна власт. Но да си изкарват яда някои за нещо, което не разбират на хора, които си нямат идея какви са, е най-малкото грозно.”

https://www.facebook.com/boyan.yurukov/posts/10158608020322025

Огромни опашки от желаещи да гласуват българи в Берлин

Подобни статии

Back to top button