Габрово

Върл бракониер се скри зад процедура, но съдът го „поряза“

По-рано севлиевските магистрати уважиха претенциите му, но сега габровският Административен съд е категоричен: 5000 лева глоба

Пет хиляди лева глоба, плюс разноските по делото – това трябва да плати И. А., върл бракониер, който от години се подвизава в язовир „Александър Стамболийски“. Решението е на габровският Административен съд от 29 януари т. г. и е едно от дългия му списък с неплатени глоби. Преди това Районният съд в Севлиево беше решил, че не е спазена процедурата по връчване на акта на И. А. и го отмени, но обжалването пред административните съдии в Габрово даде съвсем обратен резултат. Решението им е окончателно. Друг е въпросът дали и кога държавата ще си прибере парите, защото, както вече споменахме, И. А. има много актове, но не ги плаща. Някои се обезсмислят, заради изтичане на давност, други още са в сила, но той предвидливо се е освободил от всякаква собственост и няма какво да му се вземе.

А случаят, за който бракониерът сега получи окончателно наказание, си беше истински екшън – с гонка и стрелба, и си струва да се припомни. През нощта на 3 срещу 4 май 2019 г. инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури оглеждали язовир „Ал. Стамболийски“ (в района на с. Дебелцово) в местността Мъгъра. В този момент – от средата на април до 1 юни всяка година, рибата хвърля хайвера си и риболовът е забранен. Но инспекторите видели, че във водата има заложени мрежи. Започнали да ги вадят, оказали се не по-малко от около 700 метра. В това време се чула стрелба. По тях гърмели бракониери. Осветили ги и с боен фар. Инспекторите продължили да вадят мрежите – в местността Жълтата пръст, Конски дол, Любчов паметник… Но една сякаш не искала да излезе от водата. Оказало се, че от другата страна най-нагло я дърпа бракониер.

Инспекторите извикали дежурни от полицията в Севлиево. И в първите часове на 4 май двамата бракониери вече лежали на земята с белезници на ръцете, гумената им лодка била конфискувана, а уловът им и мрежите  – в ръцете на инспекторите. Когато ги осветили, никой не се изненадал – и двамата се оказали стари-стари познайници на органите на реда, с десетки актове за незаконен улов на риба. Единият – споменатият в началото И. А., се ползва от милостта на закона като инвалид. Другият – с инициали е Х. М., е също бракониер рецидивист, без собственост, за да не си плаща глобите. Джипът, естествено, бил чужд, с варненски номер, така че не можело да бъде конфискуван.

В лодката им имало и около 50 килограма риба. И тук идва най-тъжното – че сред шараните имало майки, пълни с хайвер. Инспекторите забелязали една, например, тежка около 7-8 килограма, която е можело да пусне хиляди шаранчета. Но кой да ти мисли, бракониерът гледа да си напълни лодката веднага, какво го е грижа за рибната популация. Впрочем наглостта на бракониерите, и противопоставянето на органите на реда, вместо да се скрият в храстите, е обяснима. Сега те не знаят кой идва срещу тях – истинските инспектори, или доброволци, някои от които сърцато се противопоставят на погазващите закона. След екшъна край Дебелцово започна досъдебно производство срещу двамата бракониери. Прокуратурата обаче реши, че случаят е с „ниска степен на обществена опасност“ и може да мине отново само с глоби, по 5000 на всеки. И двамата бракониери обаче ги оспориха в съда. Първи се произнесе севлиевският Районен съд, като потвърди наказателното постановление на Х. М. и отмени това на ортака му – И. А., заради неспазена процедура.

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури на свой ред обжалва решението на севлиевските магистрати за отмяна на глобата на И. А.  и сега Административният съд в Габрово я потвърди. В същото време и другият бракониер – Х. М. се жали заради потвърдените му в Севлиево 5 000 лева глоба. Това решение още не е излязло, очаква се всеки момент Административният съд в Габрово да се произнесе. Но най-важният въпрос си остава – въпреки, че имат най-малко по около 30 000 лева глоби, бракониерите не мирясват. Ами като не ги плащат…

Подобни статии

Back to top button