Габрово

Бащата-убиец смята, че е наказан „несъразмерно тежко“

Великотърновският Апелативен съд обаче потвърди доживотната му присъда за убийството на 5-годишното дете

В жалба до великотърновския Апелативен съд 32-годишният Делян Б., който преди година уби собствения си 5-годишен син, се е оплакал от „несъразмерно тежко си наказание“ и е поискал намаляването му. Според него и адвоката му първоинстанционният съд не бил отчел „в достатъчна степен смекчаващите вината обстоятелства“. Апелативните съдии обаче отказаха и потвърдиха доживотната му присъда.

Тя беше прочетена на 19 юни т. г. от петчленен състав на габровския Окръжен съд, като съдия-докладчик по делото беше бившият председател на Районния съд в Севлиево Павел Неделчев. От около година магистратът е зам.-председател на Окръжния съд в Габрово.

С присъдата от 19 юни т. г. Делян Б. беше признат за виновен „че на 3 юли 2019 г., около 4,00 часа, на околовръстен път край гр. Габрово, при условията на опасен рецидив, умишлено умъртвил малолетния си рожден син, който се намирал в безпомощно състояние, като извършил деянието предумишлено. Видно от доказателствата по делото момченцето е хвърлено от мост с височина 30,5 метра, изграден над река Янтра в района на Пречиствателна станция за отпадни води. За извършеното престъпление и на основание чл… бе осъден на  доживотен затвор…

Майката на убитото дете беше конституирана в съда като граждански ищец и частен обвинител срещу бащата. И като такава й бе присъдено споменатото в началото обезщетение за неимуществени вреди от 200 000 лева.

Сега и великотърновският Апелативен съд потвърди присъдата изцяло. Жалбата беше отхвърлена с мотива, че „първоинстанционият съд правилно е определил и отчел наличните смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства и е отмерил наказанието съобразно наличие на значителен превес на отегчаващите такива“.

И това решение подлежи на обжалване- законът дава право на страните да го направят пред Върховния Касационен съд.

Подобни статии

Back to top button