Последни новиниСвят

Ваксинацията в Германия: Първа доза „Астра Зенека”, втора – „Пфайзер” или „Модерна”

Според вирусолозите съчетаването им гарантира достатъчно ефективност в борбата срещу корона вируса

Хората под 60-годишна възраст, които са ваксинирани с една доза „Астра Зенека”, могат да получат втора от „Пфайзер” или „Модерна”. Това се посочва в анализ на Постоянната комисия по ваксинация към института „Роберт Кох”, след като здравното министерство в Германия отмени повторната имунизация на по-младите хора с препарата на британско-шведската компания заради опасността от поява тромбози при употребата му. Въпреки че ваксините на „Астра Зенека” са векторни, а на „Бионтех/Пфайзер” и „Модерна” са от типа mРНК, според вирусолозите съчетаването им гарантира достатъчно ефективност в борбата срещу корона вируса. Това обаче са изводите от лабораторните експерименти с животни, като тепърва ще има още изследвания и резултати от тестването с хора.

Ваксинираните с първа доза „Астра Зенека” имат 12-седмичен срок, в който да решат с какъв препарат ще е повторната им имунизация. Реално не е забранено и втората доза да е със същата ваксина – но това трябва да стане след консултация с личния лекар и преценка на индивидуалните рискове. В тази група попадат 2 млн. и 200 души, повечето от които са здравни служители, имунизирани приоритетно заради естеството на работата им.

Само преди месец ваксината на „Астра Зенека” беше насочена именно към по-младите германци, докато тези на възраст над 65 години бяха имунизирани с „Бионтех/Пфайзер” и „Модерна”. В последствие ситуацията се промени на 180 градуса и според последните препоръки на контролните органи ваксината на „Астра Зенека” е най-подходяща за хората над 60 години и значително по-опасна (особено за жените) в по-млада възраст. От Института „Паул Ерлих” не отчитат това като грешка, а като знак, че „системата за сигурност в Германия работи”.

В Германия ваксинацията с „Астра Зенека” при хората под 60 години ще е на „собствен риск”

Подобни статии

Back to top button