Последни новиниСвят

Хакери „източиха” данните на 533 милиона Фейсбук потребители

Те могат да се използват от измамници, представящи се от тяхно име или ползващи т.нар. „фишинг” похвати

Личните данни на над 533 милиона потребители на Фейсбук са публикувани в хакерски интернет форум от „нисък клас”, съобщава „Бизнес Инсайдър”. Те включват пълните им имена, местоположение, телефонни номера, имейли, адрес и биографични данни, а според експертите по кибепрестъпления има риск данните да се използват от измамници, представящи се от тяхно име или ползващи т.нар. „фишинг” похвати.

Засегнати са абонатите на социалната мрежа от 106 страни, като 32 млн. са от САЩ, 11 млн. от Великобритания, а 6 млн. – от Индия. Според информацията над 432 000 българи също са потърпевши, а кулминацията е, че телефонът на основателя на Фейсбук Марк Зукербърг също е сред откраднатата информация. Цялата база данни е качена в сайт, който е лесно достъпен за всеки с елементарни компютърни умения, предупреждават още експертите.

Това не е първият случай с кражба на лични данни от Фейсбук, въпреки че през 2019 г. от социалната мрежа увериха как всички нередности са отстранени и са предприети нужните мерки за сигурност.

Подобни статии

Back to top button