Последни новиниСвят

В Германия ваксинацията с „Астра Зенека” при хората под 60 години ще е на „собствен риск”

Ваксинираните с първата доза имат избор: да изчакат или да получат и втората

С препарата на „Астра Зенека” ще се ваксинират приоритетно хората над 60 години. По-младите, които искат да направят това, ще трябва да се посъветват с лекар и да решат „на собствен риск”.  Това са заключенията от извънредното заседание на здравните министри от федералното и регионалните ведомства. Повод за нея стана решението на Берлин да спре ваксинацията с британско-шведския препарат, след като от института „Паул Ерлих” обяви, че са регистрирани общо 31 случая на венозни мозъчни тромбози при употребата му.

От сряда, 31 март, имунизацията с „Астра Зенека” при хората под 60-годишна възраст все пак ще е възможна – след консултации с лекар и собствена преценка на рисковете. Тези, които вече са получили първата доза от препарата, сега имат две възможности: да получат и втората при личния си лекар или да изчакат, докато комисията по ваксините коментира темата и евентуално да се имунизират с друг препарат. Техният брой в момента е над 2 млн. души, значителна част от които медицински персонал – тъй като първоначално препоръката беше с „Астра Зенека” да се ваксинират хората под 65-годишна възраст, а имунизациите започнаха от хората над 80 години и здравните работници. Сега ситуацията се преобърна точно на 180 градуса и с препарата трябва да се имунизират по-възрастните, а само преди две седмици използването му беше временно стопирано изцяло.

Призивът към хората под 60-годишна възраст, които са получили вече една доза от ваксината на „Астра Зенека”, е да решат до началото на май как ще процедират – защото с напредване на времето силата на защита й намалява и просто няма да е ефикасна срещу вируса. А по време на пресконференцията след срещата канцлерът Меркел и здравният министър Шпан призоваха всички за доверие към ваксините. Специално хората между 60 и 69 години – да се възползват именно от препарата на „Астра Зенека”.

Няколко часа по-късно Берлин взе решение да спре до 14 април и втората ваксинация с „Астра Зенека” за хората под 60-годишна възраст. В момента Институтът „Паул Ерлих” проверява дали ваксината на „Бионтех” е съвместима с препарата от Оксфорд и евентуално да го замени като втора доза.

И Германия спря временно ваксинацията с „Астра Зенека” (ОБНОВЕНА)

Подобни статии

Back to top button