Последни новиниСвят

И Германия спря временно ваксинацията с „Астра Зенека” (ОБНОВЕНА)

Заради решението обаче поискаха оставката на здравния министър Шпан

Германия последва примера на още няколко европейски страни и временно спира ваксинацията с продукта на „Астра Зенека”. Решението е взето от здравното министерство по препоръка на института „Паул Ерлих”, който настоява за допълнителни проучвания. Причина за това станаха няколко смъртни случая в следствие на тромбози, за които се твърди, че са следствие от имунизиране с препарата на „Астра Зенека”. Европейската агенция по лекарствата съобщи, че за момента няма доказателства за връзка между ваксинацията и настъпилата смърт, а починалите са имали хронични заболявания. Становището на експертите им беше подкрепено и от Световната здравна организация. Въпреки това Дания, Норвегия, Исландия, България, Ирландия, Нидерландия, Португалия, Латвия, Кипър и Словения спряха ваксинацията с „Астра Зенека“ до резултатите от нова проверка на Европейската агенция по лекарствата. Австрия, Естония, Литва и Люксембург стопираха употребата на определена партида, а Италия и Румъния – на друга.

Дали и кога ще бъде подновена ваксинацията с този препарат, ще бъде решено след проверка на Европейската агенция по лекарствата, която тече в момента. Здравният министър Йенс Шпан изрази надежда това да стане още тази седмица и определи решението като „чисто предпазна мярка”. Само преди няколко дни той отхвърли възможността ваксинацията с „Астра Зенека” в Германия да бъде спряна. От института „Роберт Кох” посочиха, че до момента компанията е предоставила 3 млн. ваксини на страната, а имунизираните са над 1 млн. 600 души – останалите количества се съхраняват в хладилни инсталации до подновяване на имунизацията.

Решението на здравното министерство беше разкритикувано остро в Германия, като беше поискана оставката на министър Шпан, при това от коалиционния му партньор. Председателя на групата на социалдемократите в парламента на Северен Рейн-Вестфалия Томас Кучати определи действията като бедствие. „В тази историческа криза подобен здравен министър е невъзможен. Ангела Меркел трябва да действа незабавно!“, призова политикът. Неговият съпартиец Карл Лаутербах също определи действията на здравния министър като грешка, тъй като проверката може да бъде извършена и без спиране на процеса. „В третата вълна (на пандемията – бел.ред.), която сега набира скорост, първите ваксинации с „Астра Зенека” биха били животоспасяващи”, написа той в Туитър.

Критики към решението за спиране на имунизациите последваха и от медицинските среди – президентът на Световната лекарска асоциация проф. Франк Улрих Монтгомъри го определи като погрешно и предупреди, че така се уврежда сериозно имиджа на ваксината. „Фактът, че хората получават тромбози и белодробни емболии не е задължително свързан с ваксинацията“, коментира Монтгомъри и посочи, че според изследванията това се случва също толкова често, колкото при хората, получаващи плацебо. „Изводът е, за съжаление, че тази действително добра и ефективна ваксина не получава по-голямо признание сред населението в много страни“, допълни президентът на Световната лекарска асоциация. Той все пак призова националните власти също да проучат подозрителните случаи на сериозни странични ефекти.

От фармацевтичната компания излязоха със специална позиция по въпроса, като отхвърлиха твърденията, че продуктът крие риск от образуването на кръвни съсиреци. От „Астра Зенека“ подчертаха, че „не само няма риск за здравето на имунизираните, но дори се наблюдава по-нисък брой на случаите на тромбози, които биха се получили без имунизиране”. Заключенията им се базират на 17 милиона души, които вече са имунизирани с тази ваксина. „Не са установени данни за повишен риск от белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения в нито една възрастова група, пол, партида или в никоя отделна страна“, пише още в позицията на производителя.

Решението за временно прекратяване на имунизацията с „Астра Зенека” ще обърка сериозно целия процес на ваксинация в Германия, който и досега протичаше твърде бавно и незадоволително. Заради изчакването на решение от Европейската комисия по лекарствата ще бъде отложена онлайн конференцията с участието на централното правителство и федералните власти, съобщава „Шпигел”. Тя беше планирана за сряда и трябваше да се обсъдят промени в стратегията за ваксинацията – като това кога и как точно ще бъдат включени личните лекари.

 

Страничните ефекти на ваксините – има ли повод за притеснения?

Подобни статии

Back to top button