Любопитно

Кристофър Уокън – Властелинът на “малките” роли

Доказателството, че за големия актьор няма малки роли

Доказателството, че за големия актьор няма малки роли. Екранното му присъствие обикновено е значително по-кратко от това на централния персонаж във филма. Но накрая и зрителят, и критикът са запомнили именно него – Кристофър Уокън.

Външният му вид сякаш предопределя еднотипни роли – вледеняващ поглед, пясъчната коса, мъртвешката бледост… Но г-н Уокън е всичко друго, освен еднотипен! Героите му са опасни, объркани, нервни, зли, пропаднали… но не и скучни или плоски образи! За 35 години участва в над 90 филма – твърди, че никога не е отказвал роля: “Не съм придирчив. Просто нямам какво друго да правя. Нямам хобита, не играя голф, нямам деца… все неща, които запълват времето на хората. Затова работя”.

Диапазонът му е голям – от добър човек, попаднал в лоши условия (като героите му в “Ловецът на елени” и “Мъртвата зона”) до истински психопат, който не изпитва чувства (като превъплъщенията му в “Истински романс” или “Батман се завръща”). Именно жестоките образи, които пресъздава, вземат превес в кариерата му. “Хората си мислят, че любимите ми роли са тези на злодеи, но аз намирам комедията за най-голямото предизвикателство и удовлетворение”. Е, губи ролята на Хан Соло в “Междузвездни войни” срещу Харисън Форд и в “Любовна връзка” срещу Райън О`Нийл…

Но освен отличен филмов и театрален актьор Кристофър Уокън е професионален танцьор! Печели наградата на МТВ за хореография за изпълнението си в клипа на Фет Бой Слим „Weapon Of Choice“, режисиран от Спайк Джоунз. Танцува с Джуди Гарланд на партито за 16-ия рожден ден на дъщеря й Лайза Минели.

Твърди, че животът му е скучен. “Животът ми е всичко друго, но не и ексцентричен. Женен съм от 46 години, плащам всичките си сметки, ливадата ми е винаги добре окосена и съм мил с котката си”. Трудно е да му се вярва – още на 15 години работи като укротител на лъвове в цирка, а когато се удавя кинолегендата Натали Ууд, именно Уокън е на борда на яхтата й.

Странният си външен вид дължи на генетичното си наследство от Стария континент – баща му има немски произход, а по майчина линия корените му са шотландски. Има едно синьо и едно кафяво око – състояние, познато в медицината като хетерохромия. Впечатляваща е и косата му – пепелява, много гъста и непокорна. “Косата ми стана известна преди мен”, усмихва се Уокън.

Подобни статии

Back to top button