БългарияГорещи новини

Нови правила при влизането в България (ОБНОВЕНА)

Държавите вече са разделени в списък по цветове съобразно риска от зараза: червен, оранжев и зелен

По нови правила се извършва от днес, 1 юли, влизането в България. Причината са новите мерки, въведени от здравното министерство, съобразно разпространението на COVID–19 в отделните държави по света. Критериите за оценка на риска са съответно:

  • 14-дневна заболеваемост
  • седмична положителност на проведените лабораторни изследвания
  • ниво на изследване в държавата
  • идентифициране на вариант на SARS-CoV-2, определен като вариант, будещ „безпокойство“
  • липса на достатъчно информация

Съобразно тези критерии се въвеждат и цветови зони: зелена, оранжева и червена. Към зелената зона се включват всички страни, където 14-дневната заболяемост е по-ниска от 75 души на 100 хил. население и седмичната положителност на проведените лабораторни изследвания е по-висока или равна на 4%. Ако към момента на оценка 14-дневната заболяемост е между 75 и 200 на 100 хил. души и седмичната положителност на проведените лабораторни изследвания е по-ниска от 4%, държавата също попада в зелената зона. В оранжевата зона попадат държавите с между 75 и 200 на 100 хил. души за 14-дневен период и седмичната положителност на проведените лабораторни изследвания е по-висока или равна на 4%. Ако към момента на оценка 14-дневната заболяемост е по-висока или равна на 500 на 100 хил. души или липсва достатъчно информация за държавата, то тогава тя ще попадне в червената зона. Ако в съответната държава се разпространява някой от вариантите на коронавируса, „будещ безпокойство“, вземайки под внимание обемите на секвениране и равнището им на предаване, то тя също ще бъде включена в тази зона.

Как ще влизаме от различните цветови зони?

  • Всички пристигащи от държави от зелената зона ще се допускат при представяне на валиден цифров сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване, или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия сертификат. Ако не представят някой от тези документи, ще бъдат поставени под 10-дневна карантина.
  • Влизащите от страна от оранжевата зона ще се допускат при същите правила, но с едно допълнително условие: при не по-малко от 5% от влизащите от държави от оранжеви зони ще се прави бърз антигенен тест.
  • Пристигащите от страни от червената зона няма да бъдат допускани на територията на България. Допускат се определени изключения, уточняват от здравното ведомство.

Списъкът ще се преглежда най-малко веднъж седмично и при необходимост ще бъде обновяван в понеделник, а при влошаване на епидемичната ситуация в съответната държава може да се обновява и по-често. Обновеният списък влиза в сила от 00.00 часа на следващия ден. Той се определя на базата на информацията, публикувана от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) – за държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП), от Световната здравна организация и Центъра за контрол на заболяванията – Атланта, САЩ – за всички държави и разпространението на варианти на „безпокойство“, като при липса на данни или противоречие в данните официална информация може да бъде събирана чрез публикуваните данни на интернет страниците на националните здравни власти.

Меркел предупреди за четвърта вълна на корона вируса

Подобни статии

Back to top button