ЛюбопитноПоследни новини

Миещите мечки завладяха Берлин

Енотите вече достигнаха и емблематичния "Александърплац"

Миещите мечки не са новост за жителите на Берлин. Вече цяло десетилетие те се чувстват като у дома си в немската столица, а кофите за боклук за тях са супермаркети с богат асортимент. През последните месеци обаче популацията им се превръща в истински проблем за берлинчани, които иначе са свикнали да срещат зайци и лисици в парковете и дори по улиците.

ВЕЧЕ И В ЦЕНТЪРА

Енотите бързо увеличават броя си и вместо да обитават незастроените територии, сега се срещат и по емблематичния „Александърплац“, който е препълнен денонощно с посетители. Според данните на Сената в Берлин в момента те са повече като брой в градските части, отколкото в естественото си местообитание извън урбанизираните зони. Точната цифра не е известна, но според еколозите има значително нарастване на двойките еноти, а от там и на популацията им повсеместно – преди няколко години миещите мечета бяха почти единствено в районите Шпандау, Марцан, Райникендорф, Трептоу и Кьопеник, но сега вече са и в централните части на града.

ОПАСНОСТИТЕ

Хората очевидно не стряскат пухкавите създания с остри нокти, които със сигурност могат да бъдат опасни – не са агресивни, ако не бъдат предизвикани, но пък пренасят паразити и дори бяс. Тъй като са всеядни, нямат проблем с изхранването от битовите отпадъци. Поради тази причина още през 2011 г. Сенатът в Берлин издаде забрана за храненето им, като глобата достига до 5 000 евро.

БУКВАЛНО ВЗРИВ

През 2017 г. при търсенето на подходящо място за спане енот предизвика късо съединение в електроцентрала в немската столица – берлинчани бяха събудени от силен взрив, а техническите екипи се бореха дни наред с последствията от аварията.

ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ

Миещите мечки обичат да обитават тавани, мазета и гаражи именно заради близостта с контейнерите за смет, в която откриват храна. Поради тази причина местните власти издадоха дори съвети как да се предпазим от подобни нежелани „гости“: с метални решетки на комините, специални заключалки на контейнерите (или поне тежки камъни върху капаците им), съхранение на храната за домашни любимци в затворено помещение…

Прострелян царски орел ще оживее, но със 16 сачми в тялото

Подобни статии

Back to top button