ГабровоПоследни новини

Мечка се настани в квартал край Габрово

Опустошава вили с басейни и градинска мебел, пчелини, плодни дръвчета и др. Горските разлепиха предупреждения

От няколко седмици мечка се е настанила в близост до Габрово, в квартал Бакойци.  Къщите и вилите там са разпръснати на Горни, Средни и Долни Бакойци, но тя не е пропуснала нито едни от тях. Обикаля предимно нощем. „ Около 1 часа през нощта я чух и започнах да я наблюдавам какво прави в градината ми – разказа един от жителите на Долни Бакойци. – Има няколко стари кошера, без пчели, тя ги пръсна, вероятно търсеше мед.  Часове наред се лута напред-назад, търсеше плодове, храна.“

Жители на Горни Бакойци пък разказват, че обичала да съсипва басейните им, да обръща контейнери. Потрошила водни помпи, накъсала с нокти тапицерии на градински мебели, разбила кошери. Мнозина габровци вече се страхуват да излязат на разходка в красивата околност, а местните хора се жалят от щетите.

Млада жителка на Долни Бакойци се опасяваше някой да не посегне на мечката. Беше готова да опонира на всеки, който реши по някакъв начин да навреди на животното. Молеше се час по-скоро горската обитателка да се скрие вдън горите, защото тук хората били способни на всичко.

Инспекторите от габровското Горско стопанство са наясно с белите и бедите на хората от Бакойци и са разлепили предупредителни табели.

„… във връзка със зачестилите сигнали за увеличение популацията на кафявата мечка и с цел Вашата безопасност ви молим да не изхвърляте хранителни отпадъци в обществените контейнери и своевременно да приберете реколтите от плодните си дръвчета“, пише в тях.

Мечката е най-едрият хищник в България, но и много активно животно. Може да бъде тук и сега, а само след няколко часа да бъде на километри разстояние. Ловът и убиването на кафява мечка е забранено, като се допуска в извънредни случаи, със специално разрешение от МЗХ.

Според официални източници у нас има не повече от 600 мечки, но според неофициални данни от 2018 г. те са едва 313 . Броят им постоянно намалява, твърдят екозащитници. Жертва на бракониери всяка година ставали около стотина мечки. А междувременно в гората – единствения им дом, са се настанили бракониери с резачки, които системно го опустошават. Изчезват така необходимите на животните жълъдообразуващи дървета бук и дъб или диви плодни дръвчета и растителност. Застрояването също пречи. И вероятно заради това прогонване от естественото им местообитание и прехрана, мечките често са принудени да търсят храна в близост до населените места – домашни  животни,  кошери,  битови  отпадъци, е мнението на експерти. Природозащитници смятат, че има много превантивни мерки, които могат да сведат до минимум конфликта човек-мечка. Например кошери и овошки да са опасани с електрически огради (електропастири), контейнерите за хранителни отпадъци да са затворени.

При евентуална среща с мечка, специалистите казват, че основното правило е да запазим спокойствие и да не се поддаваме на паника, да избягваме да правим резки движения – мечката също е уплашена и може да ги приеме като провокация. Важно е да започнем бавно да отстъпваме, говорейки монотонно. В никакъв случай не бива да тичаме! Мечката е хищник, способен да развие до 40 км/ч на пресечен терен. Бягащият човек може да бъде възприет като плячка и да събуди ловните ѝ инстинкти. Ако посещаваме по-диви места, където има вероятност за среща с мечка, е добре да носим лютив спрей за самозащита срещу мечки, който да се пръсне в лицето на животното. Алкохол или спирт също имат ефект.

Подобни статии

Back to top button