Последни новиниСвят

20 март: край на мерките срещу КОВИД-19 в Германия

Още на 25 ноември пък ще бъде отменено извънредното положение

На 20 март догодина най-после ще „паднат” ограничителните мерки в Германия, въведени заради пандемията от корона вирус. Това са обсъдили и договорили по време на коалиционните преговори трите партии, които най-вероятно съвсем скоро ще сформират правителство: зелените, социалдемократите и либералите.

БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАКСИНАЦИЯТА

Условието е до тогава ситуацията да не се промени радикално – броят на новоинфектираните да не се увеличи значително и да не се появят опасни нови мутации на вируса. В момента страната отчита ръст на заразените, но това е в рамките на сезонната заболеваемост и е нещо обичайно за този период на годината. Ситуацията е напълно различна отпреди няколко месеца, коментират вирусолозите – а причина за това е масовата ваксинация сред населението.

ПЪРВИ СТЪПКИ

Междувременно още на 25 ноември ще бъде отменено извънредното положение, известно и като „аварийни спирачки” – възможността централната власт да налага еднакви мерки в цялата страна, за сметка на местното самоуправление. Това беше обявено първо от министъра на здравеопазването Йенс Шпан, а сега е потвърдено от бъдещата коалиция.  „Трябва да стигнем до новото нормално – и то възможно най-бързо“, коментира генералният секретар на Свободната демократична партия Фолкер Висинг. За целта Бундестагът просто няма да гласува ново тримесечно удължаване на извънредното положение.

ПРЕХОДЕН ПЕРИОД

По този начин започва преходен период – от разхлабване на мерките към пълното им премахване, какъвто ще е именно 20 март. Тогава се навършват и две години от въвеждането им: от изискването да се носят предпазни маски (първоначално дори от текстил) до въвеждането на полицейски час и пълната забрана за пътуване в пика на пандемията.

Германия налага нови правила за българите, влизащи на територията ѝ

Подобни статии

Back to top button