Последни новиниСвят

Германия отменя през ноември извънредното положение заради КОВИД-19

Това обаче не означава автоматично отпадане на мерки, като носенето на маска и спазването на дистанция

На 25 ноември Германия ще отмени извънредното положение, въведено заради епидемията от КОВИД-19 още преди година и половина, оповести здравният министър Йенс Шпан. Повод за оптимизма му е доклад на института „Роберт Кох” – рискът ваксиниран да се зарази с корона вирус е умерен, а броят на имунизираните в страната вече е достатъчно висок. „Това ще сложи край на извънредното положение, което съществува от 28 март 2020 г.”, коментира Шпан.

Крайното решение обаче ще бъде на Бундестага. Досега на всеки три месеца депутатите гласуваха удължаване на „епидемичната ситуация с национален обхват“, като последният път това стана в края на август. През ноември изтича последното тримесечие и без положителен вот в Бундестага извънредното положение ще отпадне автоматично.

Дори и в този случай обаче, противоепидемичните мерки като носенето на предпазна маска и спазването на дистанция няма да отпаднат автоматично – какво и как ще се прилага ще определя всяка отделна федерална провинция. Междувременно броят на новоинфектираните отново отбеляза лек ръст, като вече е 74 на 100 000 души.

Няма да има нови ограничения заради КОВИД-19 в Германия

Подобни статии

Back to top button