ГабровоГорещи новини

Глобяват голяма търговска верига в Севлиево за заблуждаваща информация

Комисията за защита на потребителите й написа акт за 10 000 лв., а севлиевският съд го потвърди

С решение от 13 октомври т. г. севлиевският Районен съд потвърди наказателно постановление на Комисията за защита на потребителите-Русе, с което на голяма търговска верига в Севлиево е наложена глоба от 10 000 лева. И това не е първото й нарушение. “… по  делото  са  налични  данни,  от  които  се  установява,  че търговецът … многократно  е  бил  санкциониран  за  извършени  нарушения на Закона за защита на потребителите“, пише в решението.

В този случай сериозната глоба е наложена заради нелоялна и заблуждаваща търговска практика. При проверка преди около осем месеца, на 26 януари т. г., на инспектори от Комисията за защита на потребителите и данъчни в магазина на търговската верига в Севлиево било установено, че в рекламните брошури и на голяма табела един от зеленчуците се рекламира като българско производство, добро качество, на промоционална цена.

Друга табела обаче, небиеща на очи и с по-дребен шрифт, съобщавала, че по независещи от търговската верига причини вместо рекламираният зеленчук от България, ще се предлага друг такъв, на същата цена, различен вид, от Германия. Имало и от Франция, че и био, но на съвсем различни цени. От шумно рекламирания български зеленчук нямало нито грам.

Всичко това било отразено в протокола на проверяващите, които поискали обяснение от търговската верига. Оттам били на мнение, че не са в нарушение, защото зеленчукът не  съдържал „никаква  индикация за произход  от  България, а и никога не бил планиран с такъв  произход“. А и по независещи от веригата причини обявеният  продукт не можело да бъде доставен, планираните обеми били поставени под възбрана поради заболяване още при производителя.

Но проверяващите били на друго мнение: „Чрез рекламни плакати, поставени на входа на магазина, търговецът рекламира, че в магазина потребителите могат да намерят плодове и  зеленчуци с български произход… което оставя впечатление и увереност в потребителите, че стоките… действително са такива.“ Освен това купувачите е трябвало да бъдат уведомени, че вида на предлаганият зеленчук не е точно като този на рекламата.  И изразяват становище, че търговската верига „…уврежда  икономическите  интереси  на  потребителите и осъществява нелоялна, заблуждаваща търговска практика“.

Наказателното постановление за глоба на търговската верига в размер на 10 000 лева е издадено на 8 юли т. г. от  директора на Регионалната дирекция за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Ловеч и Плевен със седалище Русе към  ГД „Контрол  на  пазара” към  Комисията за защита на потребителите.

Търговската верига го обжалвала пред севлиевския Районен съд, чието решение стана ясно на 13-ти октомври т. г. „Безспорно е, че в случая търговецът е осъществил нелоялна и заблуждаваща търговска практика…“, категоричен е и съдът.

Глобата е потвърдена на първа инстанция, но наказаната верига има право на обжалване и пред Административния съд в Габрово.

Подобни статии

Back to top button