Последни новиниСвят

Германия налага нови правила за българите, влизащи на територията ѝ

Институтът „Роберт Кох” включи страната ни в списъка с високорискови региони заради КОВИД-19

Германия налага нови правила за влизащите на територията ѝ българи, считано от неделя, 24 октомври. Институтът „Робърт Кох” включи родината ни в списъка с т.нар „червени зони” – региони, в които заболеваемостта от КОВИД-19 е твърде висока или има нови мутации на вируса.

Всички влизащи в Германия от България трябва да попълнят дигитална форма за предварителна регистрация и да разполагат с получено потвърждение от  https://www.einreiseanmeldung.de. Също така е необходимо да представят COVID сертификат – отрицателен тест (PCR-тест, направен не по-късно от 72 часа или бърз антигенен тест, не по-стар от 24 часа преди влизането), сертификат за ваксинация или сертификат за преболедуване. Тест не се изисква от деца под 12 години.

Сертификатът трябва да бъде качен на https://www.einreiseanmeldung.de. Пътуващите следва да използват индивидуалния линк, който са получили в потвърждението за направена дигитална предварителна регистрация (PDF документ). Като COVID сертификати се признават:

–  сертификат за ваксинация – пълна ваксинация като от поставянето на последната доза да са изминали 14 дни;

– сертификат за преболедуване – положителен PCR тест за COVID-19, направен най-малко 28 дни и максимално 6 месеца преди влизането в Германия;

– отрицателен тест – признават се PCR, LAMP, TMA, като пробата трябва да е взета не повече от 72 часа преди влизане в Германия. Може да бъде представен и антигенен тест, не по-стар от 24 часа, при престой в регион с висок риск. Не се признават тестовете за антитела.

Подробна информация за видовете признати тестове може да бъде намерена на следния линк: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html

Всички граждани, които не са ваксинирани или не могат да докажат, че са преболедували коронавирусната инфекция в рамките на последните 6 месеца, подлежат на задължителна 10-дневна домашна карантина. Тя  може да бъде прекратена след предоставяне на отрицателен PCR-тест най-рано 5 дни след влизане в Германия. Резултатът трябва да се съхранява в продължение на 10 дни след теста. Децата под 12-годишна възраст подлежат на задължителна домашна карантина, която изтича автоматично на 5-ия ден от пристигането в Германия.

Освен това е възможно изискванията да се различават в отделните федерални провинции, напомнят от МВнР. При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с:

–          Посолство на Република България във Федерална Република Германия, Берлин на тел.: +49 30 201 09 22;

–          С Генералното консулство във Франкфурт на Майн на следните телефони: +49 69 509278 1320, +49 69 509278 13 10;

–          С Генерално консулство на Република България в Мюнхен на следните телефони: +49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15. Дежурен телефон в извънработно време: +49 172 888 10 56.

 

Германия отменя през ноември извънредното положение заради КОВИД-19

Подобни статии

Back to top button