Горещи новиниПоследни новиниСвят

Европейски имунизационни паспорти ще има, но за какво точно?

Редица страни от ЕС ще въведат национални документи и така ще се гарантира летният сезон 2021

Европейски ваксинационни паспорти още преди лятото – за това се договориха лидерите на страните-членки по време на онлайн срещата на Европейския съвет. Не се договориха обаче за най-важното: за какво точно ще се ползват документите?  ЕС остава разделен относно идеята за т.нар. „зелени коридори за пътувания” – ваксинираните срещу корона вирус да могат да посещават безпрепятствено всяка страна от Общността и така да се гарантира лятната им почивка. Предложението направи официално гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, а идеята се подкрепя от редица европейски страни. На другия полюс обаче са Франция и Германия, които се опасяват, че така се въвежда дискриминация – президентът Макрон коментира, че подобна стъпка би била дискриминационна за младежите, тъй като „те са на опашката по ред за имунизация”.

European Council, 25.02.2021

Разделението сред страните-членки по въпроса по въпроса беше ясно още преди срещата на върха. Затова Дания и Швеция оповестиха собствените си планове в началото на февруари – да въведат национални ваксинационните паспорти. Те ще им гарантират „привилегии”, като пътувания, посещения на културни и спортни прояви. Примерът им ще бъде последван от Гърция, Кипър, Полша, Естония и Австрия – така макар и без единство на ЕС, ваксинираните граждани на Общността ще могат да посещават други страни от нея. Идеята се подкрепа активно от туристическия бранш, а авиокомпаниите вече планират да въведат полети единствено за ваксинирани. Самата реализация ще бъде много по-бърза от общоевропейската – въпросният документ ще бъде в дигитален вариант и може да го „пренасяте” в мобилния си телефон.

Имунизационният паспорт вече се прилага успешно в Израел, страната-шампион във ваксинацията срещу корона вирус. Освен че могат спокойно да посещават заведения и фитнеси, ваксинираните вече се насладиха и на първия концерт след избухването на пандемията и месеци ограничения.

Подобни статии

Back to top button