ЛюбопитноПоследни новини

Любопитни факти за наградите Златен глобус

Каква всъщност е първата статуетка и как наградите стимулират именно дамите в киното?

Тази нощ (българско време) ще се проведе 78-ата церемония по раздаване на наградите Златен глобус. За пръв път обаче сред номинираните актьори има българско участие – Мария Бакалова, която е в надпреварата за Най-добра актриса в мюзикъл или комедия за участието си в продължението на „Борат” („Borat Subsequent Moviefilm”). И докато стискаме палци на „нашето момиче”, ето и някои от най-интересните факти около наградите (особено при актрисите 🙂 )  

Първоначално глобусът не е… глобус. На първата церемония, проведена през 1944 г., статуетката представлява свитък. Глобусът – като метафора за света – се появява на следващата година. С годините има леки изменения във вида на приза, като например замяната на мраморната му основа с метална и подобреното покритие от истинско злато.

На първата церемония наградите се определят от 90 журналисти от общо 55 държави. Всеки от членовете на Асоциацията гласува с оценка от 1 до 5, а счетоводната фирма Ernst & Young изготвя крайните резултати. В последствие броят на гласуващите се увеличава, като всички те трябва да живеят в Холивуд и да са кореспонденти на медии извън САЩ.

Единствено „Полет над кукувиче гнездо“ на Милош Форман е печелил в петте най-престижни категории: най-добър филм, режисьор, актьор, актриса и сценарий. Той е отличен в същите категории и при Оскарите, но рекордът му там е равен с „Това се случи една нощ” и „Мълчанието на агнетата”.

Без изненада, най-награждаваната актриса е Мерил Стрийп – тя държи (за момента!) рекорда от 33 номинации за Златен глобус и девет победи, включително наградата „Сесил Демил”, която се дава за особени заслуги и цялостен принос.

Барбара Стрейзънд също има 9 златни статуетки, сред които почетните „Сесил Демил” и „Хенриета”. Те обаче не са само за достиженията й като актриса – Стрейзънд е отличена за композирането на песента Evergreen от „Роди се звезда”, като продуцент на същия филм от 1977 г., както и за режисурата на „Йентъл”.

Сред най-награждаваните актьори са Алън Алда, Анджела Лансбъри, Шърли Маклейн и Джак Никълсън с по шест Златни глобуса. Следват ги Ед Аснър, Карол Бърнет, Лора Дърн, Джесика Ланг и Розалинд Ръсел с пет победи.

Церемонията от 1989 г. е апогей за актрисите: наградата за Най-добра актриса в драма е присъдена не на една, а на три заслужили дами: Джоди Фостър (за „Обвинената”), Шърли Маклейн (за „Мадам Сузацка”) и Сигърни Уивър (за „Горили в мъглата”).

Най-младият носител на наградата е 9-годишният Рики Шрьодер (за „Шампионът”), а най-възрастният е 80-годишната Джесика Танди (за „Да возиш мис Дейзи”).

Мис „Златен глобус” става Посланик „Златен глобус”. От 1963 г. наградите се връчват от млади дами (макар и не само), традиционно дъщери на известни личности, свързани със света на киното. През 2018 г. обаче „титлата” им се променя и те вече се наричат Посланици вместо Мис „Златен глобус”.

Номиниранте комедийни актриси за Златен глобус 2021

Подобни статии

Back to top button