ГабровоГорещи новиниПоследни новини

Окончателно: доживотен затвор за бащата убиец от Габрово

33-годишният Делян Б. се оплака от „несъразмерно тежко“ наказание, но и трите съдилища са единодушни, че трябва да остане в затвора до живот

 

И най-висшата съдебна инстанция в България – Върховният Касационен съд, остана непреклонна: доживотен затвор за 33-годишният Делян Б. от Габрово.  Това е бащата, който който преди около година и половина уби собствения си 5-годишен син, хвърляйки го от висок мост в покрайнините на Габрово. През тази година и половина бащата убиец мина по всички възможни съдебни инстанции, където обжалваше доживотната си присъда с мотива, че е наказан „несъразмерно тежко“ и искаше намаляването й. Според него и адвоката му първоинстанционният съд – габровският Окръжен, не бил отчел „в достатъчна степен смекчаващите вината обстоятелства“. Но и Апелативният съд във Велико Търново, и Върховният касационен отказаха да намалят наказанието и потвърдиха доживотната му присъда.

Ще припомним, че на 19 юни 2020 г. петчленен състав на габровския Окръжен съд реши: „Признава Делян Б. за виновен, че на 3 юли 2019 г., около 4,00 часа, на околовръстен път край гр. Габрово, при условията на опасен рецидив, умишлено умъртвил малолетния си рожден син, който се намирал в безпомощно състояние, като извършил деянието предумишлено. Видно от доказателствата по делото момченцето е хвърлено от мост с височина 30,5 метра, изграден над река Янтра в района на Пречиствателна станция за отпадни води.“ Наказанието бе доживотен затвор…

Майката на убитото дете беше конституирана в съда като граждански ищец и частен обвинител срещу бащата. И като такава й бе присъдено обезщетение за неимуществени вреди в размер на 200 000 лева.

През месец ноември м. г. великотърновският Апелативен съд потвърди присъдата изцяло. Жалбата на бащата беше отхвърлена с мотива, че „първоинстанционият съд правилно е определил и отчел наличните смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства и е отмерил наказанието съобразно наличие на значителен превес на отегчаващите такива“.

А на 22 февруари т. г. по казуса се произнесе и Върховният Касационен съд на Р България. Той потвърди категорично решенията на предишните две инстанции и се мотивира: „Убийството на малолетното дете е било извършено предумишлено и при условията на опасен рецидив, почти 2 години, след като извършителят изтърпял ефективно наказание „лишаване от свобода“ за други тежки умишлени престъпления.“ В решението си върховните магистрати отхвърлиха не уважиха искането на подсъдимия и защитата му за намаляване на наложеното наказание от доживотен затвор на 20 години лишаване от свобода. Решението е окончателно и не подлежи на повече обжалвания.

 

Подобни статии

Back to top button