ГабровоГорещи новини

65 суджука от зубър вгорчиха живота на двама бракониери

Животното беше убито с копие в ДЛС „Воден-Ири Хисар“, част от СЦДП-Габрово

Двама бракониери, убили и разфасовали животно от застрашения вид зубър, получиха присъдите си, съобщиха на 17 ноември т. г. от прокуратурата. Откритите при обиска в домовете им 65 пресни суджука и месо силно ще вгорчат живота им. На единия от двамата подсъдими е наложено наказание „лишаване от свобода“ за период от шест месеца, което да изтърпи при общ режим. Вторият е осъден на девет месеца „лишаване от свобода“,  чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от три години, т. е. за това време трябва да внимава да не сгафи отново със закона. Съдебното определение е вследствие споразумения, които подсъдимите сключиха с прокуратурата, то е окончателно и не подлежи на обжалване.

Останки от зубъра
Останки от зубъра

Женският зубър беше намерен убит на 29 март т. г. в земите на Държавното ловно стопанство „Воден Ири-Хисар“, което е част от Северноцентралното държавно предприятие в Габрово. Горските се натъкнали на останките в землището на разградското село Черковна. При извършения оглед на местопроизшествието в присъствието на ветеринарен лекар били установени кожа, глава, кости и копита от убитото животно. Личало, че трупът е бил пренесен от друго място, за да бъде разфасован.

кучета гонили зубър

Ден по-късно извършителите бяха хванати. Оказа се, че в престъплението е участвал и   служител от ловното стопанство, който незабавно бе уволнен. При разследването бяха установени ужасяващи подробности, изнесени на нарочна пресконференция от прокуратурата в Разград. Зубърът бил пронизан със специално изработено за случая копие, за което са били нужни големи физически усилия. Преди това животното било подложено на продължителна гонка от  15 кучета, някои от които от породите Дого Аржентино, кангал и питбул.

Бракониерите са млади мъже от разградското село Дянково. Разследващите открили в домовете им окървавени дрехи и раници, 65-те пресни суджука и месото във фризерите. Те имали и други криминални прояви – увреждане, кражби и незаконна сеч. Оказало се, че единият, както вече споменахме, е бил дългогодишен служител на ДЛС-„Воден-Ири Хисар“. Точно той пробол зубъра с копието.

кучета гонили зубър
Част от кучетата, гонили зубъра

Разследващите открили и 15-те кучета, гонили животното, които били много агресивни и още веднага след намирането им ги настанили в приют в Разград. Част от кучетата не били на бракониерите, а те ги взели „под наем“.

По мнението на мнозина юристи, предвидените в законодателството наказания за подобна жестокост са малки. Те се надяват следващият парламент да преразгледа тази част от  Наказателния кодекс.

раница ботуши бракониери
Раницата и ботушите на единия бракониер

Ще припомним, че България е една от малкото страни в Европа, където се отглеждат зубри, наричани още европейски бизони. Във ДЛС-„Воден-Ири Хисар“ първите животни са внесени и разселени от Полша преди около 40 години. До 1990 г. броят им е 160, но той постепенно намалява. По данни от 2017 г. в ДЛС-„Воден-Ири Хисар“ има 30 зубри. В Източните Родопи в дивечовъден участък „Студен кладенец“ също има зубри, чието заселване започва през октомври 2013 г. Тази година, през юни 2021 г., в това стадо се роди четвъртото малко и броят на животните вече е 12. А през 1996 г Световният съюз за защита на природата класифицира зубъра като застрашен от изчезване вид.

WWF: Бракониери застреляха мечката Симона

Подобни статии

Back to top button