ГабровоПоследни новини

Стари автомобилни гуми се превърнаха в част от коледната украса на Габрово

Идеята е на ПП „Българка“, а изпълнението – на петокласници от ОУ „Ран Босилек”

снежни човеци от стари гуми

Стари автомобилни гуми получиха нов живот и грейнаха като снежни човеци на входа на Педиатричното отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова”-Габрово, ще красят ОУ „Ран Босилек“, офиса на Природен Парк Българка на ул „Чардафон“ в Габрово.

Идеята за това преобразяване на амортизираните гуми е на специалистите от ПП  „Българка“, осъществена от трудолюбивите ръце на ученици от Основно училище „Ран Босилек”-Габрово. Повече за новият хит в коледната украса на града ни разказа Милена Цанкова, експерт „PR и образователни програми” в ПП „Българка”.

„Старите автомобилни гуми, получиха нов живот в коледната работилничка на Природен парк „Българка” –  „Да използваме непотребното”. Този път тяхната задача има съвсем друго предназначение и вместо част от превозното средство, ще бъдат част от коледната и новогодишна украса на нашия град Габрово. Инициативата е на Природен парк „Българка”, но с изпълнението на задачите се заеха петокласници от Основно училище „Ран Босилек” в град Габрово. Обзети от ентусиазъм, сръчност  и въодушевление, за кратко време изобретателните детски ръце преобразиха непотребните отпадъци в снежни веселушковци. Освен тяхното училище, снежните човеци ще красят офиса на Дирекцията на парк „Българка” и входа на Педиатричното отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова” – гр. Габрово.

снежни човеци от стари гуми

Коледната работилница на природен парк „Българка” – „Да използваме непотребното”, е традиционна и нейната цел е да се насърчи осъзнатото и разумно използване на стоките и услугите. Съвременният потребителски пазар е непрекъснато бомбардиран от реклами за нови продукти и неусетно консумацията се превръща в значима част от нашия живот, изпълвайки мислите ни и изчерпвайки нашите финансови средства. Отношението към потребителските стоки, като краткотрайни, е навик, придобит от съвременния човек и с право обществото ни е наречено консуматорско.

Идеята на тази инициатива е свързана с развиването на умения за наблюдение и чувствителност към отпадъците и боклука. За да се намали използването на природните ресурси, съвременното общество е изправено пред предизвикателството за постигане на устойчиво развитие. Образователните инициативи на Природен парк „Българка” имат за цел да въздействат за повишаване на съзнанието и изграждането на екологосъобразно мислене на младия човек. Затова и конкретната инициатива е свързана с действия в посока на осъзнато и разумно използване на стоките и материалите, които ни заобикалят. Насърчава се изграждането на навици за многократна употреба на използваните продукти, тяхното рециклиране и обработка.“

 

Подобни статии

Back to top button