ГабровоГорещи новини

Съдят здравния инспектор от Габрово, предупреждавал търговци за проверки

Окръжната прокуратура го обвини в приемането на 6 785 лв. подкупи от шефовете на търговски обекти

Здравният инспектор от Габрово, който миналото лято беше задържан при приемане на подкуп, отива на съд, съобщиха на 28 юли т. г. от Окръжна прокуратура-Габрово. Обвинителният акт срещу 64-годишния мъж вече е изготвен и внесен в Окръжния съд в Габрово. Очаква се до месец делото да бъде насрочено за разглеждане.

Инспекторът ще отговаря по обвинение, че „в периода от месец януари 2019 год. до 1 юни 2020 година в Габрово, в качеството си на длъжностно лице – „инспектор“ в Регионална здравна инспекция – Габрово, поискал общо 7 150 лв. и приемал парични суми на обща стойност 6 785 лв., които не му се следват – допълниха от Окръжна прокуратура. – Посочените незаконни облаги обвиняемият получавал от управители на търговски обекти в града, за да ги предупреждава за предстоящи проверки от РЗИ – Габрово в заведенията им и за да не изпълни служебните си задължения за съставяне на актове за констатирани нарушения.“

Ще припомним, че здравният инспектор, дългогодишен служител на РЗИ-Габрово, бе  задържан около 15 часа на 1 юни 2020 г. при получаване на парите. Още тогава стана ясно, че той е предупреждавал търговци за предстоящи проверки, в замяна на което получавал неследващата му се облага. При обиски в жилищата му бяха намерени още пари и документи.

Официалното съобщение от Окръжната прокуратура и от Областната дирекция на МВР гласеше, че „…полицейското задържане е осъществено в момент, в който длъжностното лице получава неследваща му се имотна облага – парична сума, предавана му от собственик на търговски обект в областния град. В резултат на процесуално-следствени действия, проведени в жилищата и в работния кабинет на здравния инспектор, са намерени и иззети крупни суми пари и документи, имащи отношение към извършваната от него престъпна дейност. Разследването на осъществяваната от лицето корупционна практика е по чл. 301 от Наказателния кодекс..“ Инспекторът прекара 72 часа в ареста, след което бе освободен и разследването продължи.

Сега думата ще има съдът. Според чл. 301 ал.1 от наказателния кодекс „длъжностно лице, което поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва за подкуп с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева“.

Подобни статии

Back to top button