Горещи новиниСвят

Новият щам Омикрон вече е в Германия (ОБНОВЕНА)

Носителите са пристигнали от Южна Африка

Новият щам на КОВИД-19 вече е в Германия. Само за ден се появи информация за три случая на заразени с Омикрон. Двама от носителите са във Франкфурт – те са пристигнали с полет от Южна Африка на 24 ноември, съобщи регионалният здравен министър на Бавария Клаус Холечек. Пациентите са дали положителен резултат при ПСР-теста, а в последствие лабораторните проби показват именно мутации, характерни за новия щам на КОВИД-19. Повече яснота ще има в понеделник, а двамата вирусоносители са под карантина, докато здравните служби проследяват с кого са били в контакт и евентуално има ли други носители на заразата.

По-рано през деня стана ясно, че в Хесен има носител на въпросния щам. Новината съобщи в Туитър регионалният министър по социалните въпроси в тази провинция Кай Клозе – с формулировката „С много голяма вероятност вирусът вече е в Германия”. Ден по-късно съмнението беше потвърдено – инфектираният е носител именно на новите мутации на вируса. Той е завърнал се на 21 ноември от Южна Африка германски гражданин, който е бил ваксиниран. В момента се намира под домашна карантина.

Новият щам, открит именно в Южна Африка, стана повод за спешно съвещание на Световната здравна организация – след края му той беше определен като „будещ сериозна тревога” и получи име: Омикрон (15-тата буква от гръцката азбука). Въпреки че проучванията му продължават, досега вирусолозите са установили, че той крие риск от повторно заразяване, а ваксините може би не са така ефикасни срещу него.

Заради новия щам редица държави въведоха ограничения за пътуване, а потвърдени случаи на инфектирани с Омикрон вече има в Белгия, Израел, Хонконг, РЮА, Ботсвана… Производителите на ваксини пък обявиха, че вече се разработват бустерни дози, които да са ефикасни срещу новите мутации.

 

2G и 3G – какво означават тези правила? (ВИДЕО)

Подобни статии

Back to top button