Последни новиниСвят

Симптомите на новия щам Омикрон – силна умора и болки в цялото тяло

Вирусът засяга повече младите хора, показват първите изследвания

Болки в цялото тяло и силна умора – това са основните оплаквания на пациентите, заразени с новия щам на корона вируса Омикрон. Проучването му продължава, като първоначалните резултати отчитат, че той засяга повече младите хора. Това обаче може да се окаже подвеждаща информация, тъй като изследваните пациенти са от Южна Африка, където щамът беше открит, а там населението над 65-годишна възраст е едва 6%.

От Медицинската асоциация на Южна Африка отчитат, че щамът се разпространява бързо, но не протича тежко като заболяване. Затова и заразените до момента са на домашно лечение, а не в болници. Друга особеност на Омикрон е, че не води до загуба на обоняние и вкус – симптомите, характерни за първоначалните щамове на КОВИД-19.

До този момент носители на новия щам са регистрирани също в Германия, Австрия, Белгия, Великобритания, Израел, Италия, Чехия, Ботсвана, Хонконг… Предполага се обаче, че броят на страните и инфектираните ще нарасне, тъй като се изследват редица „подозрителни случаи”. Експертите са разтревожени от бързото разпространение на Омикрон заради мутациите му, но са оптимисти, че благодарение на ранното му идентифициране то може да бъде овладяно.

Новият щам Омикрон вече е в Германия (ОБНОВЕНА)

Подобни статии

Back to top button