Последни новиниСвят

Руски хакери атакуваха Бундестага, следите водят към ГРУ

Групировката е уличена и в разпространението на фалшиви новини срещу НАТО

Нова хакерска атака от Русия срещу немски политици – групировката „Ghostwriter” е успяла да проникне в имейлите на поне седем членове на Бундестага и на 31 депутати от регионалните парламенти на Германия. Според разследващите органи зад въпросната хакерска организация вероятно стои Главното разузнавателно управление (ГРУ), съобщава списание „Шпигел”. Въпросната структура е централният орган на военното разузнаване на Съветската армия, а в последствие на Въоръжените сили на Руската федерация, подчинена на началника на Генералния щаб и на министъра на отбраната. Атаката е извършена чрез т.нар фишинг имейли, а обект са основно представителите на управляващото мнозинство от ХДС-ХСС и Социалдемократите. Целта на хакерите е била да получат лични данни за достъп до вътрешни системи.

Самата групировка, наречена „Ghostwriter”, е известна на службите – до този момент тя е уличена основно в разпространението на фалшиви новини, чиято цел е да предизвикат дезинформация и да подкопаят доверието в институциите. Пример за подобна манипулация е измислицата как германски войници на НАТО са осквернили еврейско гробище в Литва, разпространена през септември 2019 г. В дезинформационните си кампании руските хакери са публикували редица фалшиви писма и цитати на генерали от НАТО.

Според американските и германските служби за сигурност зад хакерската групировка всъщност стои руското военно разузнаване в лицето на ГРУ, тъй като кампаниите им обслужват именно интересите на Москва. Пример за подобни злонамерени пробиви е и атаката срещу Бундестага през 2015 г., която засегна и компютъра на канцлера Ангела Меркел. Тогава бяха откраднати 16 гигабайта данни, а в последствие главният прокурор издаде заповед за ареста на руския хакер Дмитирий Бадин, уличен както в конкретната хакерска атака, така и като служител на ГРУ.

ЕС налага санкции на Русия заради Навални

Подобни статии

Back to top button