ГабровоГорещи новини

Как върви записването за ваксинации в Габровска област

В Габрово и в Трявна местата са заети почти „плътно“, в Севлиево – „рехаво“. В Дряново е по-добре да се запишеш лично при лекаря, а не в електронния регистър

За 30 и 31 март т. г. и в четирите пункта за ваксиниране срещу Ковид 19 в Габровска община свободни места няма. Поне към момента всичко е попълнено. А в ДКЦ 1 (на бул. „Трети март“ 3 в Габрово) няма свободни места и до 12 април. В МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ е почти същото, като една, още незаета „ниша“, има на 9 април и в следващите дни. В МБАЛ „Свети Иван Рилски – Габрово “ (бул. „Трети Март“ № 9) незаети места има чак на 12 април.

По свободна откъм дати за записване е Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести в Габрово (Парахода), където 31 март е плътно зает, но на 2, 3, 7 и следващите дати могат да се намерят свободни места за записване за ваксина.

Ще припомним, че в електронния регистър за записване възможните дати за избор са само три седмици напред.

Доста „по-рехаво“ е записването за поставяне на ваксини срещу Ковид 19 в 5-тте пункта в Севлиевска община, сочи подробната ни справка за периода 30 март – 12 април т. г.

В МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“, например, до 4 април няма нито един записан, а в следващите дни записаните са малко. По-добре е положението в медицинския център „Хипокрена“  на ул. Никола Петков № 70А, където на 30 март има само три свободни позиции. В Медицински център 1 (ул. „Стефан Пешев“ № 147) в различни дни има няколко плътно заети позиции, същото е и в ДКЦ Здраве, на ул. „Васил Левски“ № 28. Не са много записаните и в ГППМП „Актамед“ (ул. „Стефан Пешев“ № 147).

В Тревненска община също мнозина са заложили на ваксинирането. Там, в единствения пункт за ваксиниране –  МЦ „д-р Теодоси Витанов“ (ул. „Лясков Дял“ 1) до 6 април включително свободни места за записване няма. Следващата свободна дата е 12 април.

Единствен пункт за ваксинация има и в Дряновска община – на ул. „Шипка“, „Доктор Нено Бонев Ненов – индивидуална практика за първична медицинска помощ“ ЕООД. В разговор с д-р Ненов уточнихме, че записването става при него, а не в електронния регистър. „Няма как на определена дата за някой записан електронно да отворя един флакон, а да няма други желаещи. Какво става с тази ваксина? Затова аз си записвам желаещите и ги викам по телефона, съобразено с дозите от флакона.“ До момента там има поставени над 200 ваксини, допълни д-р Ненов. И това е подход към ваксинацията вероятно в много от малките населени места.

Електронният регистър започна да функционира от 4 март т. г. „Регистрацията в системата се състои от 4 стъпки: въвеждат се личните данни на лицето, което иска да се ваксинира, телефонен номер или електронна поща, предпочитаният вид ваксина, ваксинационен център и избраният час за посещение. След успешна регистрация гражданите получават съобщение на телефона или електронната си поща с информация за избрания час, дата, място за ваксиниране и предпочитан вид ваксина. Електронният регистър дава възможност предварително да се изтегли и да се попълни бланката за информирано съгласие, за да не се губи време преди поставянето на ваксината“, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

И накрая е редно да направим уточнението, че спазването на графика при електронното записване зависи от редовните доставки на ваксина.

Подобни статии

Back to top button