Последни новиниСвят

Повече странични ефекти при смесването на различни ваксини

Проучване отчита повече грипоподобни симптоми като втрисане, повишена температура, болки в мускулите

Повече странични ефекти под формата на грипоподобни симптоми отчита проучване във Великобритания, което трябва да установи доколко е ефективно смесването на различни ваксини – в случая „Бионтех/Пфайзер“ и „Астра Зенека“. За момента учените са установили, че комбинацията води до повече оплаквания като втрисане, повишена температура, болки в мускулите и ставите – от такива са се оплакали 41% от получилите първа доза „Бионтех/Пфайзер“ и втора „Астра Зенека“, както и 34% от получилите първо оксфордската ваксина, а след това – немско-американската.

За сравнение – подобни странични ефекти се наблюдават сравнително по-малко, ако двете дози са от една и съща ваксина – 10% за имунизираните изцяло с „Астра Зенека“ и 21% от тези с „Бионтех/Пфайзер“. Като цяло обаче тези симптоми преминават за ден-два и не са опасни, уверяват учените. По-силно те се проявяват при младите хора, докато при тези на възраст над 50 години са слабо изразени – като „отговор“ на имунната система срещу вируса.

Предстои проучване как реагират организмите при смесването на ваксините „Астра Зенека“ и „Модерна“. През юни се очакват резултати и по най-важния въпрос – доколко ефективна защита осигурява комбинацията от различните ваксини срещу корона вируса.

Страничните ефекти на ваксините – има ли повод за притеснения?

Подобни статии

Back to top button