ГабровоГорещи новини

Подкупният здравен инспектор от Габрово призна вината си, осъдиха го

Наказанието му е една година и четири месеца затвор – условно, 2000 лева глоба и лишаване от правото да упражнява държавни контролни функции

Здравният инспектор от Габрово, който миналото лято беше задържан при приемане на подкуп, е наказан с една година и четири месеца затвор – условно, с три години изпитателен срок, с 2000 лева глоба и с лишаване от правото да упражнява професия или дейност, свързана с държавни контролни функции. Присъдата на 64-годишният мъж, с инициали К. С., беше произнесена на 20 септември т. г. от състав на габровския Окръжен съд. Тя е на първа инстанция и може да бъде обжалвана, съобщиха от съда.

Пред съда подсъдимият К. С. заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. Това даде възможност делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие. „Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от Наказателния кодекс, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното наказание от 2 години лишаване от свобода, с 1/3“, обясниха магистрати.

В присъдата бе записано, че К. С. е признат за виновен „по обвинението, повдигнато срещу него  от Окръжна прокуратура- Габрово за това, че в периода от  януари 2019 г. до 1 юни 2020 г., в гр. Габрово, при условията на продължаваното престъпление, в качеството си на длъжностно лице – „инспектор“ в Регионална здравна инспекция – Габрово, е поискал и приел облаги, които не му се следват – парични суми в различен размер от пет лица. Незаконните облаги обвиняемият получавал от управители на търговски обекти в града, от които е поискал обща сума от 7150 лева и е получил обща сума 6785 лева, за да ги предупреждава за предстоящи проверки от РЗИ гр. Габрово в заведенията им, за да не изпълни той служебните си задължения да бъдат съставяни актове за констатирани нарушения.“

Освен че бе наказан със затвор за година и четири месеца – условно, ако в следващите три години отново сгафи със закона, 2-те хиляди лева глоба, К. С. бе лишен и от правото да упражнява професия или дейност, свързана с държавни контролни функции за срок от две години.

Съдът постанови още в полза на държавата да се отнеме сумата от 105 лева, съставляващи веществено доказателство по делото. „Равностойността на останалата част от предмета на престъплението, а именно сумата от 6 680 лева, следва да бъде заплатена от подсъдимия също в полза на държавата“, пише в присъдата.

Ще припомним, че здравният инспектор, дългогодишен служител на РЗИ-Габрово, бе  задържан миналото лято при получаване на парите. Още тогава стана ясно, че той е предупреждавал търговци за предстоящи проверки, в замяна на което получавал неследващата му се облага. При обиски в жилищата му бяха намерени още пари и документи.

Присъдата на габровския Окръжен съд може да бъде обжалвана от подсъдимия или протестирана от прокуратурата в 15-дневен срок пред великотърновския Апелативен съд.

Подобни статии

Back to top button