ГабровоПоследни новини

Осъдиха бивш депутат условно – за катастрофата край с. Петко Славейков

Днес, 23 октомври 2023 г., габровският Окръжен съд приключи делото срещу бившия депутат от Севлиево Ю. В. за причинена по непредпазливост тежка катастрофа със загинал велосипедист. Той получи условна присъда – една година лишаване от свобода с три години изпитателен срок. Съдът лиши подсъдимия и от право да управлява МПС за срок от една година.

Ще припомним, че според повдигнато му обвинение на 22 октомври 2019 г., на пътя между селата Кормянско и Петко Славейков, при движение с лекият си автомобил БМВ, Ю. В. е  нарушил правилата за движение, в резултат на което е причинил смъртта на насрещно движещ се велосипедист. Ударът бил челен, 27-годишният велосипедист от Плевен починал на място. Две години по-късно досъдебното производство по случая беше вече приключило, но междувременно Ю. В. беше избран за депутат в 47-мото Народно събрание и на 13 декември 2021 г. габровският Окръжен съд спря наказателното дело срещу него, заради имунитет. На 1 февруари 2022 г. обаче тогавашният главен прокурор Иван Гешев поиска сваляне на имунитета му, за което получи съгласие от подсъдимия. Последва разпоредително заседание, но заради процесуални нарушения делото бе върнато в прокуратурата. Последва ново разпоредително заседание на 4 ноември м. г., но съдът отново го върна. Тогава прокуратурата обжалва пред великотърновския Апелативен съд и в края на миналата година оттам дойде решение, че прокуратурата си е свършила работата, няма процесуални нарушения и Окръжният съд в Габрово трябва вече да започне да гледа делото по същество.

Два месеца преди това обаче, на изборите на 2 октомври 2022 г., Ю. В. отново бе станал депутат. Делото трябваше да продължи, но на първото заседание, на 23 януари т. г., в съда постъпиха първите данни за тежко заболяване на подсъдимия. И тогава делото беше отложено за неопределено време. След появата на снимки и данни за предизборните публични прояви на Ю. В. съдът прецени отново ситуацията и реши да възобнови наказателното дело срещу него. На последните парламентарни избори, на 2 април т. г., Ю. В. бе водач на листа в Габровския избирателен район, но не успя да влезе в парламента.

Съдебните заседания продължиха и днес Окръжният съд приключи делото на първа инстанция със споменатата в началото присъда. „Предвид събраните по делото доказателства Ю. В. бе оправдан по обвинението при извършване на горепосоченото престъпление да е нарушил  чл. 16, ал. 1 т. 1 от ЗДвП. Този текст го оправдава по обвинението, че катастрофата е в чуждата лента. Освен това съдът прие, че има съвина – при инцидента е налице съпричиняване от страна пострадалия, до степен обосноваваща прилагането на чл. 55 ал. 1 т. 1 от Наказателния кодекс. „При изключителни или многобройни смекчаващи обстоятелства, когато и най-лекото, предвидено в закона наказание се окаже несъразмерно тежко, съдът определя наказанието под най-ниския предел”, гласи този текст.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд-Велико Търново в 15-дневен срок.

Подобни статии

Back to top button