Горещи новиниПоследни новиниСвят

Облекчават мерките в Германия: повече лични контакти и отворени магазини

Блокадата остава до 28 март, но от понеделник ще заработят определени сектори

Блокадата в Германия ще бъде удължена до 28 март, но определени мерки ще бъдат облекчени още от следващата седмица. Това е заложено в проекто-решението, което ще обсъдят утре федералното правителство и регионалните власти, съобщава списание „Шпигел”. Така например ще се позволят повече лични контакти: допуска се събирането на петима представители на две домакинства, като децата до 14-годишна възраст не влизат в това число. Допълнителни облекчения ще има за Великденските празници между 2 и 5 април: на едно място ще могат да се събират представители на повече от две домакинства.

Врати отново ще отворят книжарниците и цветарските магазини във всички провинции – стига да се гарантират нужната хигиена и пространство от 20 кв. метра за всеки клиент. Определени сфери от сектора на услугите – като фирмите за шофьорски курсове – също могат да заработят от 8-ми март. Изискването е за ежедневни тестове за корона вирус на персонала и клиентите. Позволяват се спортни прояви на открито, като всяка провинция ще определя свои правила в зависимост от заболеваемостта по региони.

Изискването към училищата и бизнеса е да правят ежеседмични тестове, за да се следи нивото на разпространение на вируса. Според последните данни на Института „Роберт Кох” в момента носители са всеки 60 на 100 000 души. Целта на властите е нивото на инфекции да падне до 35. Затова и облекченията от следващата седмица могат да бъдат премахнати, ако цифрите се увеличат в рамките на три поредни дни.

Развитието на заболеваемостта и евентуално ново облекчаване на мерките ще бъдат обсъдени също преди Великденските празници – на 24 март. Тогава евентуално може да има разхлабване за секторите, които са блокирани от месеци: туризъм, ресторантьорство, културни мероприятия… До тогава всички пътувания в страната и зад граница трябва да са само при крайна необходимост.

Лекарите против разхлабване на мерките срещу COVID-19

Подобни статии

Back to top button