Любопитно

Звездата, която напусна Холивуд, за да се спаси

Ким Новак е една от малкото живи легенди на киното, но избира друг живот на върха на славата си

Ким Новак е една от малкото живи легенди на Холивуд – тя е сред легендарните блондинки на Хичкок, а филмът му с нейно участие „Шемет” е определен от Британския филмов институт като най-великия за всички времена. На върха на славата си обаче актрисата напуска Холивуд – по думите й, за да се спаси. Рисува професионално, бори се срещу тормоза и насилието, участва в кампании за насърчаване на психичното здраве, след като тя самата е диагностицирана с биполярно разстройство…   

 

Родена е в Чикаго, в бедно семейство на емигранти от Чехословакия. Бъдещата звезда расте изключително срамежлива, като се крие от гостите на родителите си. Кварталът е еврейски – „Което не е никак добре, когато дядо ти се казва Адолф”, припомня си Новак детските години, в които е била тормозена от връстниците си. Като тийнейджърка е изнасилена от група момчета и това отключва биполярното й разстройство, което носи генетично. Въпреки това успява да спечели цели две стипендии по живопис – рисуването е голямата й страст. Но съдбата е решила друго – въпреки че строгата й майка не й позволява дори да носи грим, красотата на момичето не остава незабелязана и тя печели конкурса Мис Снежна кралица. През лятото на 1953 г. заедно с още две момичета обикалят страната като част от рекламната кампания на хладилници – задачата й е да отваря вратата на фризера и да пее рекламния слоган на компанията. По време на посещение в студиата RKO привлича вниманието и е поканена да участва в два филма като статист. Бързо следва договор с „Колумбия”, ръководена от Хари Кон.

Президентът на студиото се оказва кошмар за младата актриса. „Хичкок имаше репутация, че измъчва актрисите си. Но с мен никога не е било така. Кон беше чудовището!”, разказва Новак. Обижда я непрекъснато (нарича я „дебела полякиня”), грубо се меси в личния й живот, тормози я ежедневно… Новак дебютира в киното на 21 години, а на 25 се снима в „Шемет” на Хичкок – определен от Британския филмов институт като най-великия филм за всички времена. Младото момиче не е подготвено за славата, която й предстои, но от снимките пази прекрасни спомени. Най-вече за екранния си партньор Джеймс Стюард. „Той беше част от този Панаир на суетата и не беше засегнат от него! Живееше толкова години в Холивуд, но беше останал истински”, припомня си Новак. Въпреки че никога не е учила актьорско майсторство, тя се справя повече от добре, като играе „по усет”. Следват хитове като „Приятеля Джоуи” с Франк Синатра и „Целуни ме, глупчо” с Дийн Мартин. Със Синатра отношенията й са не само професионални, двамата имат и кратка афера. „Истинският Синатра беше много чувствителен човек. Но той беше жертва на тези, които го издигнаха на пиедестал – затова беше издигнал тази стена и потискаше истинското си Аз. Затова напуснах Холивуд. Не исках да ставам част от това, не исках да губя себе си. Трябваше да си тръгна, за да се спася”, обяснява години по-късно изненадващото си решение Ким Новак.

Никога не съжалява за решението си да зареже бляскавата кино кариера. „Вълнуващо е да се облечете в разкошни дрехи, да се чувствате красиви, да изглеждате секси… Прекрасно е, но е капан! Това усещане не е достатъчно – толкова много хора се саморазрушиха, след като остаряха и никой не виждаше красотата им. Те просто се разпаднаха”. Така доскорошната звезда от Холивуд се озовава на тихоокеанското крайбрежие на Орегон, срещна ветеринарния лекар д-р Малой, за когото се омъжва и заживява напълно различно. Рисува и асистира на съпруга си в практиката му. Изкушава се да приеме и няколко участия в киното или телевизията, но те бързо й припомнят защо е решила да напусне този бизнес. Определя 45-годишния си брак като най-щастливия период в живота й. Когато съпругът й умира, Новак рисува негов портрет – „За да си общувам отново с него”. Сега издава книга с нейни рисунки, посветени на Малой. След като години по-рано отказва 1 млн. британски лири за автобиографията си.

Никога не става майка. „Страхувах се, че децата ще наследят моите психически проблеми и ще страдат”. След диагностицирането й с биполярно разстройство Новак работи активно за насърчаване на психичното здраве – целта й е да покаже на хората, че това е просто заболяване, което може да се лекува. Помага й живописта: „Целият гняв и депресията те напускат, когато им позволиш да се излеят навън – аз го правя чрез рисуването”. Избягва публичните прояви – горчиво съжалява за присъствието си на „Оскар”-ите през 2014 г. „Не исках да си правя пластични операции, но исках да изглеждам добре – затова се съгласих да ми инжектират ботокс. Най-глупавото нещо, което можех да направя – напълни бузите ми и лицето ми изглеждаше абсурдно кръгло! Освен това пих валиум на гладен стомах, защото се опитвах да сваля някой килограм – това ме остави без капка енергия! Помислих си: Прекалено съм уязвима за този град!”. Но само няколко дни по-късно отново се завръща в Холивуд – за да говори относно тормоза. „Не исках да мислят, че са ме победили. Не искам да позволявам на насилниците да властват! Деца посягат на живота си, защото някой е казал нещо лошо за тях. Затова го направих”, обяснява Новак, която участва в кампании срещу тормоза и насилието.

Подобни статии

Back to top button