Горещи новиниСвят

Немските железници започват най-дългата си стачка

Тя ще продължи близо седмица и ще засегне пътническите и товарните превози

Едноседмична стачка на железопътния транспорт в Германия ще затрудни, а на места изцяло ще блокира движението на влакове и С-бан (S-Bahn). Тя ще започне в 17 ч. на 1 септември (сряда), като първоначално ще засегне товарния транспорт. В нощта срещу 2 септември (четвъртък) ще обхване и пътническите превози – градски и междуградски. Финалът на стачката е насрочен за 7 септември, но има опасност да бъде подновена, ако не се постигне договор с ръководството.

КАКВО ПРЕДСТОИ

Снимка: Pixabay

В момента Deutsche Bahn разработва авариен график и ще го публикува по-късно. Въпреки това редица линии няма да бъдат обслужвани, а влаковете по други ще бъдат много по-малко и на значително по-големи интервали от време. Сериозен проблем ще е за хилядите ползващи градската железница С-бан – особено за пътниците на летището в Берлин, до което от обществения транспорт достигат единствено влаковете.

ПРОБЛЕМЪТ

Снимка: Pixabay

Съюзът на германските машинисти (GDL) настоява за увеличение на заплатите в сектора с 3,2% и премии заради епидемията от корона вирус в размер на 600 евро. До този момент преговорите с ръководството на Deutsche Bahn не дават резултат и през август вече два пъти се провеждаха стачки – но в рамките на денонощие. Сега от профсъюза преминават към по-сериозни действия, които силно ще затруднят пътуващите, особено по време на сезона на отпуските. Отново и доста по-тежко ще бъдат засегнати и товарните превози.

Екоактивисти блокират Берлин цяла седмица

Подобни статии

Back to top button