ГабровоГорещи новини

Хр. Стоянов: „Параолимпийците и хората с увреждания сме пренебрегвани и дискриминирани“

Финансирането за олимпийска подготовка е около 3 пъти по-малко за параолимпийци, отколкото за олимпийци, написа сребърният медалист от Токио 2021

Габровският лекоатлет Християн Стоянов, сребърен медалист от параолимпийските игри в Токио 2021, написа емоционален пост в социалните мрежи, който осветли темата за финансирането на спортистите с увреждания. Те бележат успехи, но въпреки това за тях се заделят по-малко пари и за подготовка, и за премии. Например, сребърен медалист от олимпийски игри получава 200 000 лв., докато параолимпиец, постигнал също сребърно отличие, ще бъде награден с едва 16% от тази сума, или 32 000 лв. Ще припомним, че разпределението на премиите става според Наредба № 5 от 29.10.2019 г. за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица.
„За съжаление започвам една дълга и много дълго отлагана тема – “Финансиране, награди, пари на параолимпийците“ – написа Християн Стоянов. – Никога не съм мислил за спорта като средство за изкарване на пари, никога не съм се състезавал с мисълта, че ще спечеля нещо. Спортът е емоция, спортът е свобода, спортът е над всичко останало в моите очи и в момента, когато спра да го възприемам по този начин, значи мястото ми вече не е там.
Обаче по пътя към върха не веднъж срещнах несправедливости, не веднъж срещнах нечестни хора, не веднъж ние параолимпийците и хората с увреждания сме пренебрегвани и дискриминирани.
Преди 5 години Министерство на младежта и спорта (ММС) няколко дни преди да заминем за Рио промени инструкцията за награждаването на параолимпийски медалисти. Заведохме дело, което загубихме поради множество причини, но най-голямата е, че все пак съдихме държавна институция.
Днес, 5 години по-късно, надеждата ми, че справедливостта ще се появи, се изгуби.
След разговор с ММС отново ни беше отказана промяна на финансирането на параолимпийците, а то е следното:
Европейски и световни първенства – 65% от на здравите спортисти. Параолимпийски игри – 1-во място 20%, 2-ро място 16%, 3-то място 16% от на олимпийците.
Финансиране за олимпийска подготовка – около 3 пъти по-малка за параолимпийци, отколкото за олимпийци.
Така е изчислен процентово нашият труд, спрямо този на здравите спортисти!
Най-голямата подигравка с нас е, че сме поканени през идния вторник на стадион Васил Левски, за да получим от Министерство на младежта и спорта своите чекове за медалите, които сме спечелили, за да застанем с Ружди Ружди до олимпийците и да се снимаме, как ние сме 84% по-малко спортисти!
Това е абсолютен пример за дискриминация!
Това е несправедливостта, която ме кара да се чувствам по-малко спортист от всички останали.
Това е причината да започнем битка – Параолимпийци срещу Министерство на младежта и спорта!
Съжалявам искрено за всички вас, които ни подкрепяте, че ще бъде нужно в следващите дни да гледате как ние спортистите с увреждания, които толкова много подкрепяхте, се борим, за да бъдем равни на всички останали!

Съжалявам, защото вашата подкрепа наистина значи много, а сега ще се наложи да ни виждате в този грозен вид – борещи се за пари!
Съжалявам, но съм длъжен, защото имам чест и уважавам труда си, защото спортистите с увреждания заслужаваме повече!


П.С. Спортът е това, което виждате на снимката!
Александър Яремчук е момчето, което ме победи в Токио, златен медалист на 1500м!“

„Сребърният“ параолимпиец Християн Стоянов подари пиано на селско читалище

Подобни статии

Back to top button