ГабровоПоследни новини

Горенето на боклуци край Върбовка няма да пощади и Габровска област, показаха карта

Реализирането на проекта означава в средата на Северна България да се направи един разширяващ се кръг от токсична пустиня, каза екоактивистът Владислав Иванов

От габровския квартал Етъра до река Дунав и от град Плевен до русенската община Бяла  – това са грубите очертания на картата на въздействието от бъдещия завод край село Върбовка, Павликенско, който ще се захранва от инсталация за изгаряне на отпадъци. Както вече писахме, жителите на село Върбовка и на Павликенско се вдигнаха на протест срещу строителството на завода за каменна вата на компанията „Петрургия“ ООД на  Румен Гайтански-Юнг, известен с прякора Вълка, която притежава 35-годишна концесия за добив на базалт до с. Върбовка. Инсталацията за горене на отпадъци ще е много по-голяма от софийската и на практика в Павликенско ще се гори боклукът на почти цяла България, а вероятно и от чужбина, предупреди екологът Пенчо Пандъков. Предвижда се да бъдат изгаряни приблизително 1200 тона RDF ежедневно или приблизително 438 000 тона годишно.

Това ще доведе до катастрофално замърсяване на въздуха, водите и почвите, ще застраши живота и здравето на хората. Ще пострадат земеделието и животновъдството, туризмът и др. в цяла Централна Северна България. На картата с кръгове са обозначени зоните на въздействие – градовете и селата, както и над 100 000 души, които ще бъдат под въздействието на тази опасна екологична бомба. Обхватът на замърсяването от завода ще е в радиус от около 50 км и няма да пощади  и Габровска област – Севлиево е на 25 км от с. Върбовка по права линия, а Габрово – на 42 км.

„Характерен за този тип инсталации е техният непрекъснат, 24 часов режим на работа. Два котела, по 28 тона на час всеки правят общо 56 тона за един час – обясниха ни как ще се горят отпадъците активисти от Инициативния комитет „За Павликени“. – Виждате снимка и на камион, натоварен с около 20 тона отпадъци. Сега си представете 60+ такива камиона, които биват разтоварени, и съдържанието им изгорено, всеки ден! 365 дена в годината. Данните от експлоатацията на подобни инсталации показват, че освен отделеното във въздуха огромно количество разнообразни вещества, директно отровни, причиняващи ракови заболявания, и/или увреждащи плода преди раждането, процесът на горене отделя 15 до 20% негорим остатък. В случая с Върбовка говорим за около 200 тона отровна шлака и пепел…“

Намерението за този строеж среща вече твърда съпротива от местните жители. Не искаме инсинератор за отпадъци да трови чистата ни околна среда и да застрашава здравето ни, категорични са те. В Сухиндол и Павликени вървят подписки срещу завода, като само за първите три дни в Павликени са събрани над 2000 подписа. В Интернет е инициирана петиция  „Подписка срещу изграждането на инсталация за термично третиране на опасни и неопасни отпадъци, заложено в Инвестиционно предложение на „Петрургия“ ЕООД във с. Върбовка, общ. Павликени, обл. Велико Търново.

В неделя, 20 февруари т. г., и в община Велико Търново беше учреден инициативен комитет, който също стартира събирането на подписи. Според председателя на комитета Владислав Иванов „реализирането на този обект означава в средата на Северна България да се направи един разширяващ се кръг от токсична пустиня“.

Инициативни комитети готвят и в град Левски, чуват се гласове за сформирането на такъв и в Севлиево. Дали и габровци ще се противопоставят на тази евентуална екокатастрофа – не е ясно, като се има предвид, че до един месец възраженията трябва да са приключили. Подписките ще бъдат адресирани до Регионалната инспекция по околната среда и водите – Велико Търново, както и до всички останали регионални и областни органи на изпълнителната власт, които са компетентни да представят становища по инвестиционното намерение край село Върбовка.

карта отрови завода с. Върбовка

Подобни статии

Back to top button