ГабровоГорещи новини

Един затрогващ миг от габровското шествие за 24 май обиколи агенциите

Снимка на 93-годишният Борис Контохов, бодро крачещ с табелата на випуск 1949 година на Априловската гимназия в Габрово, обиколи телеграфните агенции и социалните мрежи. Запечатаният миг е от шествието по повод 24 май 2024 г. в Габрово. Миг затрогващ, радостен и малко тъжен. Единствен с табелата на този випуск, отпреди цели 75 години. Дано да е жив и здрав Борис Контохов да носи и занапред табелата и да вдъхва кураж и увереност на хората. А малка справка с житието битието на този човек ни дава информация колко променлив и нелек е бил животът му, но винаги вървян с хъс и енергия. Роден е на 24 април 1931 г. в гр. Габрово. Завършва Априловската гимназия, а по-късно математика в Софийски университет. Работи като учител по математика и физика, преподавател и старши преподавател по висша математика във ВМЕИ – Габрово. В годините от 1966 до 1974 г. е зам. ръководител на катедра „Математика“. През 1974 г. напуска България и живее в Германия, в гр. Дармщадт. Защитава докторска дисертация в ТУ Дармщадт, а по-късно има преквалификация във Франкфурт (Control Data Institut) и работи в AIV Institut. До пенсионирането си през 1994 г. работи като програмист, систем-анализатор и сътрудник в развитието на комплексен приложен софтуер в различни сфери на стопанско-административната дейност на фирми и учреждения. В Германия Контохов се занимава с културно-просветна дейност,издава книги, пише статии, публикува социалните мрежи статии на български език за изтъкнати оперни артисти.

24 май 2024 г. Габрово

А на площад „Възраждане” в Габрово шествието не спира под възторжения химн „Върви народе възродени”. Една табела приковава внимание „129 години Техническо училище”! Колко са градовете в България, които могат да вдигнат гордо такава табела? А колко са възпитаниците със „златни ръце”, седели на чиновете му?

И още един миг от шествието – малко момиченце притичва напред и назад със знаменце в ръка. В един момент изпъва крак и с огромна усмивка и много енергия показва на публиката какво значи за една малка душица този празник, 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.

Подобни статии

Back to top button