ГабровоПоследни новини

Британският вариант на COVID-19 в Габровска област

Успокоителното е, че южноафриканският, бразилският и нигерийският щам не са потвърдени у нас

В 15 области в страната е доказано разпространението на британския вариант на COVID-19, съобщават от Здравното министерство. Това са областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол. Резултатите са потвърдени от Националния център по заразни и паразитни болести. След секвениране на 413 проби на SARS-CoV-2 – у нас и в Германия, британският вариант на вируса е потвърден при 303 от пробите. Успокоителното е, че южноафриканският, бразилският и нигерийският варианти на корона вируса не са потвърдени у нас.

Щамът, открит в Югоизточна Англия през декември, се счита за по-заразен и засяга повече млади хора. За разлика от „обикновения” COVID-19, при британската мутация заразените изпитват симптоми като болки в гърлото и хрема, но по-рядко губят вкус и обоняние. Според експертите тези генетични промени могат да доведат до известно намаляване на ефективността на някои ваксини, но тези, които са в употреба в момента, продължават да са надеждна защита.

През уикенда (6-7 март) трима души от област Габрово са починали в следствие на COVID-19, а 57 са новозаразени, съобщават от РЗИ-Габрово. От потвърдените нови случаи 15 са настанени в болница, а останалите са на домашно лечение, тъй като симптомите им са леки или изобщо нямат такива.  Най-много са новозаразените на територията на Габрово – 32-ма, докато в Севлиево са 24, а в Трявна – един. Последните три жертви на COVID-19 в областта са 62-годишна жена, мъж на 81 г. и друг на 90.

Страничните ефекти на ваксините – има ли повод за притеснения?

Подобни статии

Back to top button