БългарияГорещи новиниПоследни новини

Заплахи, тормоз, неравенство – с какво се сблъскват жените в журналистиката

„В съвременния свят е опасно да си журналист, а още по-опасно да си жена, работеща в медия”

В съвременния свят е опасно да си журналист, а още по-опасно да си жена, работеща в медия – това посочват от Асоциацията на европейските журналисти-България в позиция по повод 8-ми март. За съжаление и днес журналистическата работа носи риск за живота – три млади жени бяха убити от екстремисти в Афганистан през миналата седмица, защото са работили за местната медийна компания Еникас ТВ. Журналистките в Европа и България рядко са изправени смъртни заплахи, но убийствата на малтийската разследваща репортерка Дафне Каруана Галиция и ирландката Лаура Маккий през последните години показаха, че и Старият континент не е изолиран от подобни брутални посегателства.

Ситуацията в България продължава да буди тревога заради  множество други специфични предизвикателства, с които журналистките се сблъскват, посочват от АЕЖ-България. В последните седмици Виктория Симеонова, репортерката на gospodari.com е подложена на тормоз заради поредица разследвания на предполагаема схема за финансови измами. Фалшиви обяви със снимката и контактите на Симеонова са публикувани в сайтове за секс услуги. През април 2020 г. издания, принадлежащи на депутата Делян Пеевски, отправиха недопустими обиди и откровени лъжи по адрес на журналистката от Стара Загора Венелина Попова, изтъкват от Асоциацията. Причината за атаката срещу Попова бе нейно журналистическо разследване относно дарителската активност на Пеевски и свързани с него фирми. През август миналата година журналистката Полина Паунова бе обект на агресия от страна на мъже, по време на Националната конференция на политическа партия ГЕРБ в София. Конкретните извършители бяха разкрити, но така и не се потърси отговорност от политическите лица, допуснали това да се случи. През декември 2020 г. евродепутатът Александър Йорданов публикува в социалните мрежи сексистки обиди към журналистката от Българското национално радио Силвия Великова заради въпроси, зададени му от последната по време на интервю.

АЕЖ–България настоява при планирането на политиките за подкрепа на медийния сектор у нас, властите да вземат под внимание и аспекта равни възможности за половете. Световната банка посочва в свой анализ, че пандемията е засегнала непропорционално работещите жени, тъй като обикновено те са по-заети с отглеждането на деца, грижата за възрастни роднини и домакинска работа. Затварянето на училищата и детските градини за продължителни периоди от време се отрази по-сериозно на работещите жени, отколкото на мъжете. Според Световната банка, жените в ЕС прекарват почти двойно повече време в неплатена работа у дома, отколкото мъжете.

Подкрепа за независимите медии у нас… и нов случай на цензура

Подобни статии

Back to top button