ГабровоГорещи новини

Антиваксърка отнесе глоба, не реимунизирала детето си

От РЗИ Габрово й обяснили, че реимунизацията срещу детски паралич, тетанус, дифтерия, коклюш е задължителна, но тя категорично отказала

Майка на малолетно дете от Габрово ще плати глоба, защото отказала синът й да бъде реимунизиран срещу полиомиелит (детски паралич) , тетанус,  дифтерия и коклюш. Според  Наредба № 15/12.05.2005 г., издадена от Министъра на здравеопазването, тези профилактични реимунизации са задължителни. През 2022 г. детето навършило  шестгодишна възраст и подлежало на такава реимунизация, но родителката се запънала и не дала съгласието си, обяснявайки отказа с медицински противопоказания, настъпили за сина й от предходно поставени му ваксини. Такива доказателства обаче не представила…

Жената отказала да извърши реимунизацията не само през календарна 2022 г., но и на следващата, въпреки напомнянията от лекуващия лекар.  На 24 април м. г. по телефона й се обадил и инспектор от Дирекция „Надзор над заразните болести” в РЗИ Габрово и отново я поканили да направи реимунизацията на детето си. Последвал пореден отказ на майката и на следващия ден контролните органи, както му е редът по закон, й съставили акт. Съгласно санкционната разпоредба „родители или настойници, които не осигуряват провеждането на задължителните имунизации на децата си, се наказват с глоба от 50 до 100 лв.” В случая била наложена минималната по размер санкция от 50 лева.

Майката обаче не се примирила,  а отнесла въпроса в съда. На 11 август т. г. Районният съд в Габрово отменил глобата с мотива, че „се касае за едно формално нарушение, което не е обвързано с настъпване на определен вредоносен резултат…”  „…по делото не са налице данни, които да установяват, че до датата на неговото издаване жалбоподателката е била санкционирана за други сходни нарушения, може да се приеме, че извършването на конкретното такова съставлява единичен случай на неизпълнение на указаното задължение….”

С това пък не се съгласили от РЗИ-Габрово и обжалвали отмяната на глобата пред габровския Административен съд.  И на 1 декември т. г. оттам постановиха окончателно, че отменят решението на габровския Районен съд: „Настоящият съдебен състав не намира, че същото е маловажен случай, тъй като то по никакъв начин не се отличава от всяко друго нарушение от този вид. Напротив – на детето не са били поставени две реимунизации – тривалентната срещу дифтерия, тетанус и коклюш и тази, срещу полиомиелит. Няма данни това да е станало по причина на установени за детето вреди или проблеми при поставянето на предходни имунизации от какъвто и да било вид. Нещо повече – майката е била не само длъжна по закон да  осигури на детето поставянето им, но е била и поканена преди да й бъде съставен  акта както от лекарката, така и от самите проверяващи, но изрично е отказала, което означава, че липсата на изпълнение не се дължи на разсеяност, забравяне или друга подобна причина, при която деянието би могло евентуално да се счита за извършено по непредпазливост, вкл. небрежност, което би могло евентуално да намали степента на обществената опасност на нарушението.” Това, че е установено за първи път, не е причина за отмяна на наказанието.  За повторно нарушение санкциите са по-високи, казаха от съда. Решението не подлежи повече на обжалване.

Подобни статии

Back to top button