ЛюбопитноПоследни новини

Труман Капоти и Лебедите в епицентъра на „Вражда”

Вторият сезон на сериала ще разкаже за скандалния край на автора и приятелките му от висшето общество

Скандалите съпътстват целия живот на Труман Капоти – както в личен, така и в професионален план. А кулминацията им поставя началото на края му – изключен е от висшето общество, алкохолизира се, не успява да довърши последната си книга… Причината – враждата му с „лебедите”, както той сам нарича дамите от хайлайфа, негови приятелки, а в последствие – екзекутори. Отношенията им са сложни – ескалират от близост и споделяне на интимни тайни до публично унижение под формата на литературно отмъщение.

Именно тази част от живота на Капоти ще въплъти вторият сезон на сериала „Вражда”, продуциран от Райън Мърфи. Първият му сезон разказа за легендарната вражда между две киноикони от Златната ера на Холивуд – Бети Дейвис и Джоан Крофърд, пресъздадени от две съвременни икони: Сюзан Сарандън и Джесика Ланг. Сега на режисьорския стол ще седне не кой друг, а Гюс Ван Сант, на когото дължим „Добрият Уил Хънтинг”, „Мой личен Айдахо”, „Да умреш за каузата”…  „Лебедите” в сериала за бележития писател също са впечатляващи – не само визуално, но и като имена: Наоми Уотс, Даян Лейн, Клои Севини, Деми Мур… В ролята на Капоти пък влиза Том Холандър (повече разпознаваем като лице, не толкова като име).

Труман Капоти е световноизвестен не само с таланта си като белетрист и създател на нов жанр („true crime”), но и като скандална светска личност. Той е саркастичен, хаплив, наричан е и интригант, основание за което едва ли липсват точно сред „лебедите” му. В края на живота си писателят започва сборника „Сбъднати молитви”, в който възнамерява да разкрие мръсните тайни на светския елит, включително на близките си приятели в него. Преждевременната му смърт не му позволява да довърши замисъла си, но все пак има достатъчно свидетелства, които Капоти оставя. Началото – както на въпросната книга, така и на литературната му кариера – е разказът „La Côte Basque 1965“, който публикува в Esquire през 1975 г.

Наречен е литературният скандал на десетилетието, а на прицел в него са дами от хайлайфа, споделили с него съкровените си тайни (или клюки) – Бейб Пейли, Слим Кийт, Глория Гинес… В него се разказва за убийство, корупция, разбира се – за секс, а пряк резултат от появата му на бял свят е опит за самоубийство на една от дамите-„лебеди”. Капоти се превръща в персона нон грата за доскорошния си приятелски кръг и светското общество изобщо, злоупотребява все повече с алкохола, но продължава с литературното си отмъщение. Готовата част от „Сбъднати молитви” е публикувана 3 години след смъртта му и съдържа дори автобиографичен елемент – още в началото се говори за прочут писател, превърнал се в провален алкохолик.

Премиерата на “Feud: Capote vs. the Swans” е насрочена за следващата година.

Подобни статии

Back to top button