БългарияПоследни новини

Остри реакции срещу военния министър след изказването му за ситуацията в Украйна

АЕЖ настоя да се намесят премиерът Петков и президентът Радев

Остри реакции предизвика изявлението на министъра на отбраната относно ситуацията в Украйна. По-рано днес Стефан Янев призова да не се използва „фриволно” определението „война” относно нахлуването на руски войски на територията на независима държава. Въпреки че в Украйна е обявено военно положение, тече масова евакуация, а след руските атаки вече има информация и за цивилни жертви, военният ни министър смята, че не трябва да „слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война”. „Ако тръгнем от анализа на думите на Путин, той избягва думата „война“, защити тезата си пред бТВ министър Янев.

В специална позиция от Асоциацията на европейските журналисти призоваха премиера и президента да вземат отношение по изказването на Янев – като посочат това ли е българската официална позиция: война ли е, военна операция ли е, или мироопазваща мисия. „Остро възразяваме срещу опита на българския министър на отбраната Стефан Янев да омаловажи войната срещу украинския народ, но и срещу ценностите на Европа и модерния свят, която започна днес. Абсурдно е министър на страна членка на НАТО и ЕС да се позовава на речта на Владимир Путин, за да казва на медиите как трябва да наричат случващото се в Украйна”, посочват журналистите. И припомнят, че министър Янев вече призова българите да не четат чужди медии, тъй като тези медии внушавали, че в Украйна ще има война.

Социалните мрежи пък директно се изпълниха с призиви за оставка на министър Янев. Недоволните изтъкнаха, че военният министър отдавна е уличаван в прокремълски позиции, които не съответстват на ангажиментите на страната ни като член на НАТО. Отношение по темата взе и предшественикът му на поста Николай Ненчев. „Категорично настоявам за оставката на военния министър Стефан Янев. Той демонстрира липса на ясна и принципна позиция по отношение на конфликта на Русия с Украйна. Той е слабото звено в МС, остави България неподготвена, с много неясна позиция за случващото се. Но днешното му изявление, че няма война и не осъжда Русия, надхвърлиха всички очаквания“, посочва бившият военен министър Ненчев.

Подобни статии

Back to top button