ГабровоГорещи новини

Габровският карнавал ще е на 22 май – изненадващ, с награди

А нощта преди карнавала е на музеите – празник на щирника, на живите картини, на „Джаз, джус и още нещо“, пижамено парти в Дома на хумора

Да, карнавал в Габрово ще има – на 22 май т. г. А нощта преди него ще бъде „нощ на музеите“, четем в културният афиш на Столицата на смеха. Освен че ще го има, карнавалът ще бъде „и то такъв, какъвто досега не сме правили – съобщиха организаторите. – Както целият свят се обърна наобратно, така наобратно ще бъде и карнавалът: Преди – карнавалът се движеше, а хората го гледаха. Сега – хората ще се движат, а карнавалът ще ги гледа!

Снимка: Нови вести

Ще бъде статичен, но жив, интерактивен и през целия ден. Ще започва от Спортна зала „Орловец“ и Дома на хумора, към центъра по крайречните и РЕЧНИТЕ пространства, градинката пред Дома на книгата, Театъра, Градинката с мечето, площад „Възраждане“. Лесно е, само следвайте пътя на котката. По-голямата част от карнавалните картини вече са ясни, че даже и готови. Пускаме по пистата едно ферари с цвят червен и джипката на Борисов. Обучаваме онлайн, ваксинираме. Участваме в европейския живот чрез зелени сделки. После идва НОЩ… През нощта ще има страхотен концерт, както всяка година. И продължаваме в неделя с още събития за тези, на които им е било малко предишните дни (защото сме и започнали в петък, заради най-нетърпеливите).

И сега сериозно. Каквато и да е обстановката и ситуацията – извънредна или още по-извънредна, носете си маски.“

Организаторите на карнавала са замислили и изненади, и награди тази година. Ще дадат три награди – от 300, 500 и 1000 лв., на „габровския бизнес, който най-добре провокира минувачите да се смеят и снимат, снимат и смеят! И представят най-добре духа на карнавала!

Снимка: Нови вести

А как ще стане това? Тук на помощ идва въображението на собствениците – с нарисувани витрини, маскирани манекени на тях, може и с цяла карнавална картина на витрината. „С велика концепция, достойна за световните търговски улици и молове! С материали и идеи, които да накарат дизайнерите на витрини да си тъпчат шапките! С карнавални късмети, менюта, ястия, маскиран персонал. С висулки, стърчулки, бои, надписи, живи хора, животни, макети, ракети, балони, екрани, лепенки и всичко, което се сетите. С две думи, за да сме ясни: същото като на Коледа, ама на тема Карнавал  – допълват организаторите. – А после? После ни пратете снимки, видео или направо ни поканете. Описание с няколко изречения винаги е добре дошло. Ще публикуваме витрините и идеите ви, ще разкажем за тях в комуникационните си канали, ще ви тагнем, шернем, лайкнем и кажем на целия свят колко сте готини и да идат да си купят нещо. Крайният срок за изпращане на снимки и видео е 22 май.

Защо ли? Защото сме столица на хумора! Защото винаги сме били находчиви и сме знаели и как да търгуваме, и как да създаваме, и как да се веселим…“

А преди карнавала е „нощта на музеите“ в Габрово. Весела и пъстра –  забавна занималня за малки и големи в Националния музея на образованието, Празник на щирника в Дечковата къща – организатори са Регионалният исторически музей и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино. Живи картини в Художествената галерия „Христо Цокев“ – с участието на ДТ „Рачо Стоянов“ и ДКТ – Габрово, Пижамено парти в Музея на хумора и сатирата, „Джаз, джус и още нещо“ в двора на Интерактивен музей на индустрията и др.

Подобни статии

Back to top button