ГабровоПоследни новини

Д-р Пламен Пенев от Севлиево, овцевъд „Няма спекула при нас, фуражите поскъпнаха 3-4 пъти, а агнешкото – с 30 %“

Ветеринарният доктор от Севлиево Пламен Пенев се грижи за около 550 животни в собствена овцеферма край село Кормянско. Миналата година са били 750, но сега, заради трудните времена, ги е намалил. Няколко дни преди Великден се свързахме с него, за да изясним на нашите читатели защо поскъпна агнешкото, има ли спекула и какво направи празничната трапеза тази година рекордно скъпа.

Д-р Пенев бе категоричен, че спекула при производителите като него няма. Той самият продава агнешкото на 10 лева килограм живо тегло и 22 лева килограм трупно. Печалбата му от едно 30-килограмово агне, например, е около 30-40 лева, обясни той. А отглеждането на живата стока  всеки ден струва много пари и голям труд. В същото време се старае качеството на месото от неговите животни да бъде отлично, клиентите да го предпочетат и в бъдеще. А цените на фуражите летят нагоре – ако миналата година килограм царевица е бил 20 ст., сега струва 75 ст. За токът и други консумативи да не говорим. За каква спекула може да става дума тогава, след като фуражите са поскъпнали 2-3 пъти, а цената на агнешкото е вдигната с около 30 %, попита д-р Пенев. Четири по-малки ферми около неговата вече са фалирали и собствениците им отказват повече да гледат животни в тези трудни времена.

Ако има спекула, то тя не е при производителите с директни продажби, а във веригата прекупвачи след това, категоричен е овцевъдът. За вносното агнешко, от Северна Македония и др., смята, че животните не се отглеждат точно по европейските изисквания. Внася се замразено, после къде и как престоява, за да стигне до празничната ни трапеза с две-три левчета по-евтино от родното производство, не е ясно. А в Северна Македония държавата се е ангажирала и дотира производителите. Дотации очакват и българските овцевъди, но евентуално през лятото, по 38 лева на овца. Е, дано се случи…

Поскъпването на фуражи, лекарства, ток и др. са причина сега да се приготвяме за най-скъпия Великден. Яйцата гонят 30-40 стотинки за брой, козунаците са скочили с 30-40 %. Някои се продават и над 10 лева – зависи от пазара, грамажа, качеството.

Преди Великден зеленчуци в Севлиевско могат да се намерят и по левче – салати, лук и др. Такива са цените в „От градината ни с любов“ в с. Кормянско, откъдето гарантират чиста и свежа продукция. Постигат го с упорит труд на цялото семейство, с пестене на всяка стотинка.

Ако обаче погледнем цените на едро, на зеленчуковата борса край Пловдив например, виждаме, че салатата е 1 лев, краставиците – от 4,50 до 5 лв., репичките – 0,70-0,80 лв., кромид лук – 0,70-0,90 лв, тиквичките – 3-3,60 лв. спанака – 2,70-3 лв и т. н. Когато добавим и надценката на търговеца на дребно, нещата отиват далеч…

В много развити страни инфлацията е на нива, невиждани от 30-40 години, а в България е над средното ниво. Неконтролируемото поскъпване на стоките стана причина да посрещнем   най-скъпия Великден, чиято празнична трапеза струва около 200 лева на четиричленно семейство, е мнението на експерти.

Подобни статии

Back to top button