БългарияПоследни новини

Все повече цензура в българските медии

Свободата на словото у нас пада до 112-то място в класацията на “Репортери без граници”

Свободата на словото в българските медии намалява все повече и по този показател страната ни се срива с още едно място в годишната класация на “Репортери без граници” (RSF). Така от незавидното 111-то място вече сме на 112-то – последни в ЕС, а в региона единствената страна с повече цензура е Турция (153-то място), отбелязват от АЕЖ-България.

Индексът оценява свободата на словото в 180 държави, като показва къде журналистиката –  основната ваксина срещу вируса на дезинформацията, е напълно или сериозно възпрепятствана. В доклада на “Репортери без граници” за страната ни е записано: Малкото критични журналисти са постоянно подлагани не само на клеветнически кампании и тормоз от страна на държавата, но и на сплашване и насилие. Ситуацията с медиите е много тревожна, защото никой не проявява интерес към разследването или осъждането на насилието над журналисти. Като конкретни примери са посочени случаите с полицейското насилие над Димитър Кенаров, побоя над Слави Ангелов, смъртните заплахи срещу Николай Стайков.

В доклада е обърнато специално внимание на политическото влияние над българските медии. „Журналистите често са призовавани и разпитвани от полицията за своята работа, докато политиците и олигарсите поддържат отношения, белязани от корупция и конфликти на интереси, с проправителствените медии. Делян Пеевски, олигархът, който беше най-прословутото въплъщение на това недопустимо състояние на нещата, продаде своите медии, но влиянието му върху медиите продължава да бъде проблематично. Правителството разпределя европейско и друго публично финансиране за медии в пълна липса на прозрачност и това насърчава медиите, които получават такова финансиране да се отнасят благосклонно към властта. В същото време съдебният тормоз над независими медии, като Биволъ и групата „Икономедиа“,  представлява постоянна заплаха за свободата на печата„.

Предупредителен протокол за министъра на вътрешните работи

Подобни статии

Back to top button