ГабровоПоследни новини

Уловиха мечока от кв. Бакойци, вече е в НП „Централен Балкан“

Специалисти заложиха три хранилки, за да хванат и упоят 120-килограмовото мъжко животно

уловиха мечока Бакойци

Мечката, която от около месец скиташе из габровския квартал Бакойци, е уловена и преместена в Национален парк „Централен Балкан“. Съобщението е от 12 ноември т. г. и е на  Венцислав Георгиев от пресцентъра на Северноцентралното държавно предприятие в Габрово. Освен в кв. Бакойци мечката беше засечена от видеокамери и в кв. Гачевци, на ул. „Синкевица“.

Мечката, оказал се млад мъжкар, е била уловена малко преди това – в нощта на 10 срещу 11 ноември т. г. „Акцията по залавянето и преместването на дивото животно е реализирана от служители на Държавно горско стопанство Габрово, Владимир Тодоров от Сдружение за дивата природа „Балкани“ и Живко Жеков – специалист по ловното стопанство към СЛРД „Чардафон“, допълни Венцислав Георгиев.

Подготовката за залавянето на 120-килограмовия мъжки екземпляр е започнала с изграждането на три хранилки и залагането на фотокапани. Благодарение на тях специалистите от трите организации са планирали къде да заложат специални безопасни капани, в един от които дивото животно се е хванало. Мечокът е бил упоен със специална щадяща упойка и в четвъртък е бил транспортиран високо в планината, в обхвата на Национален парк „Централен Балкан“. Избраното място за освобождаване на мечката е отдалечено от населени места и е съобразено с естествения хабитат на вида.“

Подобни статии

Back to top button