Последни новиниСвят

След седмица започва продажбата на евтините транспортни карти в Германия

Те са част от антикризисните мерки на федералното правителство заради войната на Путин в Украйна

Точно след седмица ще започне продажбата на дългоочакваните абонаментни карти за 9 евро в Германия. Те ще важат на територията на цялата страна за летния сезон: юни, юли и август. След като Бундестагът и Бундесратът одобрят тази седмица предложението, от 23 май всеки желаещ може да се сдобие с картата на символична цена. Тя е част от антикризисните мерки на федералното правителство заради войната на Путин – след като руската армия нападна Украйна, цените на горивата и храните стремглаво тръгнаха нагоре, а инфлацията в Германия отбеляза 40-годишен рекорд.

Снимка: Unsplash

Специалните карти на преференциална цена ще могат да се купят от около 5 500 машини за билети на спирките, както и в над 400 туристически центъра на Дойче бан на гарите. Първоначално плановете предвиждаха продажбата им да става само онлайн – чрез приложенията VBB Bus & Bahn, BVG и DB Navigator. Сега обаче това ще бъде възможно и „на ръка”, въпреки че електронната форма е най-лесният и бърз начин, изтъкват от Дойче бан. Картите за 9 евро са със строго фиксирани дати: важат от първо число на месеца до последно, независимо на коя дата ги закупите. Те ще са валидни в мрежата на целия градски и регионален транспорт – без влаковете на дълги разстояния (ICE, IC, RJ и ECE), нито във Flixtrain и Flixbus.

Федералното правителство ще финансира антикризисната мярка с 2,5 млрд. евро. Освен че ще намали разходите за транспорт на гражданите си, така те ще бъдат стимулирани да използват по-малко личните си автомобили и следователно ще се подобри качеството на въздуха. Независимо от финансовите и екологичните си плюсове обаче, въпросната мярка има и своите критици – регионалният министър на Байерн Кристиан Бернрайтер предупреди, че Бавария може и да не подкрепи предложението в Бундесрата. „Истинско облекчение за гражданите би било постоянното подобряване на местния обществен транспорт чрез повече федерални средства”, подчерта той. В тази връзка Бернрайтер настоява правителството не само да покрие изцяло разходите от прилагането на евтините карти, но и да увеличи средствата за транспортната мрежа.

 

Германия няма да плаща за газ в рубли

Подобни статии

Back to top button